Historie vaření piva v Prachaticích sahá daleko do středověku a doložitelné zmínky o této bohulibé činnosti jsou již z roku 1379. Poslední várky proběhly na konci roku 1948. Pak vzala vládu do svých rukou dělnická třída v čele s komunistickou soldateskou a od té doby se pivo v Prachaticích nevařilo…IMG_8085
K obnovení tradice došlo až v srpnu tohoto roku, myšlenka však uzrávala delší dobu. Čtyři roky uplynuly od nápadu k prvnímu pivu a hostům. Dva švagři Martin a Michal se chopili výzvy a vrátili do Prachatic vůni sladu a chmele. IMG_7729Povedlo se: Místní si pochvalují pivo stejně jako jídla, která k nim mohou zakousnout. Na jídelním lístku najdete českou klasiku, připravenou vždy každý den z čerstvých surovin. To vše doplňuje zajímavý a moderní interiér se zajímavými detaily, který si na nic nehraje.

V Pivovaru Prachatice vaří piva plzeňského typu i piva různých světových stylů. Ty jsou určeny historickými podmínkami, to znamená použitím surovin (chmelů, sladů, vody a dalších) a typu kvašení (spodní, svrchní – kdy kvašení a následné zrání piva se rozlišuje odlišnými teplotami). Při výrobě se klade velký důraz na hořkost, která je typickým znakem piv z Prachatického pivovaru.

Na čepu je nyní jedenáctka, typický světlý spodně kvašený ležák, a dvanáctka polotmavá (spíše světlá) plné chuti s mírně hořkým nádechem. S příchodem zimy přišla do pivovaru také éra silnějších speciálních piv. Uvařili zde například 16° Stout (mix sladů a praženého sladu) nebo 15° IPA. U obou těchto speciálních piv se tvůrci snažili o použití výhradně českých chmelů. Výjimku udělali u piva IPA, kde k českým chmelům přidali jeden druh amerického.

IMG_7846Pro výrobu lahodných moků z Prachatic se používá voda získávaná z Černé hory, jež se nachází se nad městem. Ve dvacátých letech 20. století byly vybudovány v okolí Prachatic jímací nádrže právě na tuto vodu, pocházející z pramenů Černé hory a Libína. Vodu se pro výrobu piva již dále neupravuje.

 

Průvodce prachatickými pivy:

11° a 12° světlé ležáky

Světlé ležáky 11° a 12° najdete na stálém nápojovém lístku. Jedná se o piva dekokčně vařená, spodně kvašená, nefiltrovaná a nepasterizovaná. Podávaná jsou při teplotě 7 – 10°C. Typickými rysy jsou zlatavá barva, silná hořkost, plnost a krémová pěna.

Pro výrobu byl použit plzeňský humnový slad a také slad mnichovský. Oba ležáky jsou typické svou hořkostí, silnou chmelovou chutí na konci a plným sladovým základem. Jsou třikrát chmelená pouze českými chmely. Použity jsou dva druhy chmele, kdy jeden dodává pivu silnou hořkost a druhý (Žatecký červeňák) příjemnou a silně aromatickou vůni. Jedinečnost pivu dodává hlávkový chmel, který vyrostl na stráních Škarezu, v prachatickém regionu.

Obsah alkoholu:        11° – 4,4 %

12° – 4,7 %

11° Rumpál ALE

IMG_7928Světlý, svrchně kvašený Pale Ale o stupňovitosti 11°, který je především letním pivem, je jemně hořký s výraznou ovocnou chutí s  náznaky citrusů a broskve. Nefiltrované a nepasterizované, podávané při teplotě 7 – 10°C.

Slad, který je stavebním kamenem všech piv, byl použit Pale Ale Malt. Chmelení probíhalo třikrát a nakonec po čtvrté zastudena. Každý pivní znalec rozezná v chuti americkou odrůdu Amarillo, která dodává ovocnou chuť a jemnou vůni.

Obsah alkoholu:        4,2 %

13° polotmavý ležák

Polotmavý ležák o stupňovitosti 13° byl připraven jako vánoční pivo pro rok 2015. Má tmavě hnědou, chvílemi zlatavou barvu s jemně nahnědlou nadýchanou pěnou. Třikrát chmelený, nefiltrovaný, nepasterizovaný ležák, podávaný při teplotě 7 – 10°C.

Po přivonění je cítit intenzivní aroma Žateckého červeňáku a slabá vůně karamelizovaného sladu, který se v chuti jemně prolíná se silnou hořkostí druhého chmelu. Pivo je hutné, chlebnaté s intenzivní hořkostí. Krásná záležitost na plné napití a vychutnání každého doušku.

Obsah alkoholu:                4,9 %

 

15° Indian Pale Ale

IMG_8118To, co je pro českou pivní kotlinu světlý ležák, jsou pro britské ostrovy svrchně kvašená světlá piva „pale ale“. Ta mohou svojí zajímavou hořkostí zaujmout i českého pivaře. Piva India Pale Ale ( IPA ), byla původně vařená v anglických pivovarech pro královská vojska v Indii. Pro překonání dlouhé pouti kolem Jižního mysu měl tento svrchně kvašený mok vyšší stupňovitost a vícenásobné chmelení. Rozpadem kolonií a změnou vkusu ostrovních milovníků piva došlo k ústupu ze slávy piv IPA. Jejich lesk jim vrátila pivní revoluce z druhé strany světa – Spojených států.

Pro prachatickou IPU zde vybrali kombinaci 3 druhů českých chmelů a pro studené chmelení jeden druh amerického. Ten dodává jemnou ovocnou vůni a chuť. Chuť je typicky hořká a díky českému Žateckému červeňáku má pivo jemné chmelové aroma. Barva je tmavě hnědá a pěna hustá a bílá. Výrazné pivo, které nenechá nikoho chladným.

Obsah alkoholu:                6,7 %

16° Stout

Svrchně kvašený Svatomartinský Stout z Pivovaru Prachatice je charakteristický hustou pěnou, tmavou barvou a chutí po praženém sladu. Je nefiltrovaný, nepasterizovaný s jemnou chmelovou vůní, díky kombinaci dvou českých aromatických chmelů. Opět pivo, které svým charakterem nenechá nikoho na pochybách o různorodosti a bohatosti pivního světa. Chuť kávy a praženého karamele se smetanovým nádechem, to je výborná tečka k zakončení večera. Podává se při teplotě 7 – 10 °C v pivní skleničce na nožičce.

Obsah alkoholu:                7,1 %

 

 

Pivovar Prachatice

Written by Jakub Machač