Unikátní terroir Pálavy a pořádná dávka vizionářství přinesla moravskému vinařství Reisten čistý styl a jasný rukopis. Reisten se svými víny nikdy nepodbízelo většinovému vkusu, ale naopak od prvních let nastavilo pro svou produkci velmi přísná a náročná měřítka. I díky tomu má dnes pověst výrobce typických pálavských vín, bez ohledu na to, zda jsou zařazená do řady Kabinett, Classic, či Maidenburg.
A jak se na produkci Reistenu projevil loňský, velice problematický rok? „Díky obětavé práci vinohradníků jsme získali zdravé hrozny v přívlastkové kvalitě a naše vína jsou opět výrazně minerální, čistá a elegantní. U růžových vín je to jednodušší, neboť zde očekáváme zejména lehkost, ovocnou šťavnatost i mladistvost, a to vše naše růžová vína ročníku 2014 mají v dostatečném množství. Ale i naše bílá vína jsou pěkně strukturovaná a určitě zaujmou“, vypočítává plusy a minusy loňského roku obchodní manažer společnosti Reisten Václav Šmach.
Jednou z vlajkových lodí vinařství Reisten jsou vína odrůdy Pinot blanc pěstovaná na francouzských klonech. To ve spojení s unikátní půdou pálavských vinic umožňuje výrobu jedinečných vín, která dokonale využívají potenciál této odrůdy. „Pinot blanc je výtečný ve všech našich řadách. Mezi další výjimečná vína patří například Riesling 2013 z řady Classic, což je krásný mladý „rýňák“ s typickou mikulovskou „meruňkou“, a pak také Riesling 2011 z řady Maidenburg, tentokrát naopak nádherný, vyzrálý představitel německých klonů této odrůdy,“ představuje nejlepší vína Václav Šmach.
Samostatnou kapitolu v nabídce Reistenu tvoří Ryzlink vlašský, který nemůže chybět v nabídce žádného vinařství z Pálavy. „Již deset let tvrdím, že právě „vlašák“ by se mohl stát pro moravské vinařství tím, čím je Veltlín pro Rakousko. V Rakousku umí s Veltlínem pracovat komplexně. Od lehkých, ovocných a šťavnatých kabinetů až po náročné a vyzrálé speciály. My zatím hovoříme jen o „vlašáku“ z Pálavy, který se zatím prosazuje díky svému vápencovému podloží,“ vysvětluje Václav Šmach s tím, že je třeba s touto odrůdou dále pracovat, aby se jednou stala vlajkovou lodí všech tuzemských vinařství.
Vína z Reistenu můžete ochutnat například v pražském hotelu Mandarin Oriental, jehož restaurace a bar Spices nabízí asijské speciality. Ty se – možná trochu překvapivě – dobře párují právě s moravským vínem z Reistenu. A pouze zde můžete ochutnat skvělé Mandarin Oriental Cuvée, které bylo vytvořeno právě pro tento hotel.
www.reisten.cz