Letní výlety, obědy v zahradních restauracích i na zahrádkách před kavárnami, posezení s přáteli u skleničky – to všechno jsou chvíle, kdy přijde chuť i na sladkou tečku. Některé letní varianty dortíků a pohárů využívají i sezonní ovoce, jiné zůstavají u klasických receptur jako během celého roku. Tady je pár tipů, abychom vás naladili!
Jahodové capuccino ozdobené doutnající levandulí je specialitou půvabné pražské malostranské restaurace Kampa Park, která leží přímo na vltavském břehu. Nikde jinde ho takhle nedovedou a za ochutnání opravdu stojí!
Čokoládový dort s pařížským krémem a lesním ovocem nemusíte sníst sami celý, určitě vám ukrojí i jednu porci, ale pokud se rozhodnete uspořádat si třeba velkou rodinnou oslavu v Hliněné Baště v Průhonicích, objednejte si jej klidně celý i s mašlí.
Za čokoládovým fondantem s domácí vanilkovou zmrzlinou a ovocem se vypravte opět na pražskou Kampu, tentokrát do restaurace Hergetova Cihelna. Když zaboříte lžičku do nadýchaného těsta, objeví se horká čokoládová náplň… Chuť čokolády, vanilkové zmrzliny a čerstvého ovoce vás dostane.
Jahodový koláč zdobí čerstvé letní plody a zelená máta, která kombinaci osvěžuje. Krásně barevné na pohled a což teprve ta chuť! Nejrůznější dezerty vlastní výroby patří také do nabídky Cathedral Café, nekuřácké kavárny v Týnské ulici v Praze. Nechybí samozřejmě všudypřítomný genius loci gotického domu, ve kterém podnik sídlí, a výborná káva.
V café Štrúdl v Českém Krumlově má každý měsíc svůj speciální štrůdl! Třeba teď v červenci je to višňový s tvarohem. První „domácí štrúdlárna“ v jižních Čechách začala fungovat v loňském roce v Českém Krumlově a její věhlas stále roste. Kavárna café Štrúdl sídlí v nově zrekonstruovaném hotelu Latrán přímo pod českokrumlovským zámkem v místech dřívějšího severního hradebního opevnění a původní Latránské brány.