Pražský kulinární svět zažil mimořádnou událost s hvězdným leskem. Na pozvání Wine Food Marketu ze své singapurské restaurace Sky on 57 na pár dnů přijel Justin Quek!

Až nahoře, skoro jak na oblacích, je restaurace Sky on 57, singapurské království Justina Queka

 

Jeden z nejznámějších asijských kuchařů současnosti, proslulý moderním přístupem k evropské a především francouzské kuchyni v kombinaci s tradiční asijskou kuchyní, v Praze nejprve v ristorante Konírna ve Wine Food Marketu na Smíchově vedl školu vaření. Další den pak jeho pražská mise vyvrcholila galavečeří ve Spices, nové restauraci hotelu Mandarin Oriental Prague. Podávalo se exkluzivní menu, včetně Justinových legendárních čínských knedlíčků plněných orestovanými foie gras, snoubené s italskými víny. Příznivcům a obdivovatelům špičkové gastronomie se tak dostalo jedinečné příležitosti vidět mistra při práci, ochutnat a také se lecčemu přiučit.

jq-in-whiteJustin Quek se na vrchol, v jeho případě do 57. patra mrakodrapu Sands Skypark v Singapuru, kde má svou vyhlášenou restauraci Sky on 57, propracoval po letech získávání zkušeností a praxe v podnicích v Asii a Evropě. Už coby malý kluk trávil spoustu času v kuchyni, kde pomáhal babičce s vařením a snil o dobrodružství a poznávání jiných krajů. Právě tahle touha jej zavedla na zaoceánskou loď, kam nastoupil jako stevard a kde poprvé ochutnal jiné než tradiční asijské pokrmy. Po návratu do Singapuru začal pracovat v kuchyni hotelu Oriental, který na rok vyměnil za Oriental v Bangkoku. Stále se vzdělával. V roce 1991 se vydal do Paříže a nastoupil v restauraci Clos Longchamp. Justinovi se otevřel svět plný inspirace a nových možností, naučil se francouzsky, s odhodláním se pustil do objevování odlišné kultury. Měl štěstí na setkání s těmi nejlepšími francouzskými šéfkuchaři, kteří jej zasvětili do tajů svého umění. Postupně se tak zrodil osobitý kuchařský styl Justina Queka založený na spojování bohatství a specifik asijské a evropské kuchyně.

V 90. letech se Justin Quek vrátil zpět do Singapuru a stal se kuchařem francouzského velvyslance. Následně otevřel restauraci Les Amis, která se pod jeho vedením stala jednou z nejlepších v Asii. Na vrcholu kariéry se Justin opět vydal za poznáním jiných míst, pracoval v Taiwanu, Hongkongu či Shanghai, aby nakonec neodolal nabídce vést vlastní restauraci Sky on 57 v singapurském mrakodrapu Sands Skypark.

 

 

Justin Quek v Praze

Vybrané lahůdky Justina Queka, které předvedl na svém pražském zastavení
Vybrané lahůdky Justina Queka, které předvedl na svém pražském zastavení

 

Written by Kateřina Novotná