Od ledna do března nabízí řada skandinávských restaurací menu založené na chutném mase polární tresky, která se smí lovit pouze v zimních měsících. Do Prahy tuto gastronomickou tradici přinesla populární fine dining restaurace Kampa Park, která bude speciality z výtečné ryby nabízet již posedmé.

A proč je polární treska považována za tak mimořádnou pochoutku? Tyto ryby migrují v chladných vodách za polárním kruhem, díky čemuž má jejich maso jemnou a delikátní chuť. Navíc má polární treska ideální nutriční složení a je velmi zdravá.

Při sestavování menu se šéfkuchař Kampa Parku Marek Raditsch inspiroval ve Skandinávii, především v Norsku a Švédsku, kde má sezónní menu z polární tresky dlouhou tradici. A co všechno na hosty v Kampa Parku čeká? Jako amuse bouche se podávají tresčí játra, jejichž jemná chuť je zvýrazněna jarní cibulkou. Klasický předkrm obstará ojedinělá lahůdka v podobě tresčího jazýčku, který je osmažen do křupava v těstíčku z japonského panka a dochucen kajenským pepřem. Podává se se salátem z červené řepy a koprovým aioli. „Právě maso z jazyka tresky je nejkřehčím kouskem celé, zhruba pětikilové ryby,“ vyzdvihuje mimořádnou delikatesu Marek Raditsch. Dalším chodem bude hutná rybí polévka, která je letos kreativně připravena jako hold thajské kuchyni, a je tudíž dochucena kokosovým mlékem a citronovou trávou.

Jako hlavní chod se v Kampa Parku servíruje pečená polární treska se sezónními houbami, fava fazolkami, pórkovými raviolami a jemnou hříbkovou pěnou, tedy čistá a jednoduchá úprava, která nechá vyniknout chuť lahodného masa. Přestože porce tresky je poměrně velká, hosty čeká ještě typický skandinávský dezert v podobě vařené „rýže a la Malta“ s mandlemi, třešňovou omáčkou a osvěžujícím sorbetem.

Na co se tedy můžete těšit?

Játra z tresky polární s jarní cibulkou a křupavým chlebem

Smažené jazýčky z tresky polární se salátkem z červené řepy a koprovým aioli

Krémová polévka z polární tresky s kokosovým mlékem, citrónovou trávou a zeleninou

Treska polární se sezónními houbami, fava fazolkami, pórkovými raviolami a hříbkovou pěnou

Rýže a la Malta s mandlemi, třešňovou omáčkou a sorbetem

Cena čtyřchodového menu činí 1350 korun.

www.kampagroup.com

Menu z polární tresky

Játra z tresky polární s jarní cibulkou a křupavým chlebem
Játra z tresky polární s jarní cibulkou a křupavým chlebem
Krémová polévka z polární tresky s kokosovým mlékem, citrónovou trávou a zeleninou
Krémová polévka z polární tresky s kokosovým mlékem, citrónovou trávou a zeleninou
Treska polární se sezónními houbami, fava fazolkami, pórkovými raviolami a hříbkovou pěnou
Treska polární se sezónními houbami, fava fazolkami, pórkovými raviolami a hříbkovou pěnou
Smažené jazýčky z tresky polární se salátkem z červené řepy a koprovým aioli
Smažené jazýčky z tresky polární se salátkem z červené řepy a koprovým aioli
Rýže a la Malta s mandlemi, třešňovou omáčkou a sorbetem
Rýže a la Malta s mandlemi, třešňovou omáčkou a sorbetem
Treska s pečeným celerem, kadeřávkem a omáčkou z raků
Treska s pečeným celerem, kadeřávkem a omáčkou z raků

Written by Kateřina Novotná