Již 16. ročník tradiční mezinárodní výstavy vín a destilátů proběhl poprvé v honosných prostorách paláce Žofín v Praze. Součástí unikátní degustace byl i druhý ročník sommelierské soutěže Premier Prix du Sommelier, nad níž převzala záštitu Asociace sommelierů České republiky. Návštěvníci mohli ochutnat okolo 300 druhů vín, více než 30 značek prémiového tvrdého alkoholu a 23 míchaných koktejlů. „Během dne prošlo palácem Žofín více než dva tisíce návštěvníků z řad laické i odborné veřejnosti. To je dvojnásobek než v roce loňském, kdy akce probíhala během dvou dnů,“ říká Martin Nejedlý, spolumajitel společnosti Premier Wines & Spirits, jež galadegustaci pořádala.
Reprezentativní prostor paláce Žofín ožil 20 bary a více něž 65 vystavovateli vín z celého světa mezi nimiž nechyběla věhlasná jména jako Vega Sicilia, Barone Ricasoli, Markus Molitor či champagne Deutz. „Návštěvníci se mohli setkat se samotnými zástupci jednotlivých zahraničních vinařství. Prostor jsme samozřejmě dali i několika moravským vinařským domům jako Mikrosvín Mikulov, ArteVini či Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice,“ popisuje Nejedlý. Z oblasti destilátů zde bylo možné ochutnat zcela nový gin destilatérky Joanne Moore Thomas Dakin, legendární vodku Stolichanaya či špičkové rumy jako Flor de Caña a Ron de Jeremy. Vlastním značkám společnosti Premier Wines & Spirits jako Altfernet, Baron Hildprandt či lihoviny Liqvére ze Zámeckého lihovaru v Blatné, byla věnována samostatná místnost. „Úplně poprvé jsme zde představili zbrusu nový bylinný likér s extraktem z šípků z divokých růží Wilder, který budeme na tuzemský trh uvádět tento měsíc. Musím říct, že reakce jsou zatím velmi pozitivní, “ míní Nejedlý a doplňuje: „Součástí galadegustace byla i prezentace našeho nového bistra Premier Mercato, který máme v plánu otevřít v březnu tohoto roku v pražském Karlíně“.
V rámci Galadegustace palác Žofín 2016 se uskutečnil i druhý roční sommelierské soutěže Premier prix de sommelier, nad níž převzala záštitu asociace sommelierů ČR. Hlavní cenu soutěže, vinařský zájezd do Španělska, získal Karel Baštinec, head sommelier gastrobaru Monarch: „Je to pro mě teprve druhá soutěž za sedm let kariéry, takže jsem byl celkem překvapen. Nejtěžší pro mě byl určitě servis, jelikož já rozhodně nejsem tip snobského a svázaného sommeliera. Pokusil jsem se i trochu zavtipkovat, rozvířit vody i vzduch a snad i pobavit. Evidentně už ta škrobenost nudila i porotu, a tak vybrali jako vítěze někoho, kdo se pokusil o malou inovaci ve striktních pravidlech,“ popisuje Baštinec. Dalšími finalisty byli loňský vítěz Pavol Velič, sommelier ze společnosti Makro Cash & Carry ČR a Lukáš Benda, specialista pro gastronomii & sommelier Bohemia Sekt, s.r.o.