Dezerty v restauraci Port58 jsou dílem cukrářky Kateřiny Humplové. Sestavuje je podle roční doby a aktuální nabídky surovin. Už brzy proto na jídelníčku uvidíte nejrůznější sladkosti z jahod, třešní nebo višní.

Restaurant Port58_bylinkova zahradka, designovy nabytek egoe

Zahrádka v restaurantu Port58

Co to ale bude konkrétně, neví ještě ani sama cukrářka. „Často se mi stane, že dezert změním na poslední chvíli. Najdu zajímavý recept nebo dostanu na něco konkrétního chuť. Nedávno jsem měla v plánu upéct povidloň, protože minule měl velký úspěch. Nakonec z toho byl medovník,“ směje se Kateřina.

Tartaletka s lemon curd

 

 

Kromě sezónnosti dbá i na kvalitu a původ potravin. „Ráda si vybírám opravdu dobré máslo a smetanu, pro čerstvá vejce si chodím přímo k chovateli. Marmelády a džemy si vyrábím sama z ovoce z naší zahrady nebo od ověřeného pěstitele.“, popisuje Kateřina svůj přístup k cukrařině. A na jejích dezertech je to opravdu znát.

 

 

Jestli se vám už sbíhají sliny a máte nutkání rychle ochutnat něco z dílny Kateřiny Humplové, můžete si doma udělat povidloň přesně podle jejích instrukcí.

PovidloňNa těsto budete potřebovat:

500 ml vody
100 g másla
špetku soli
200 g hladké mouky
5 vajec

V hrnci přivedete k varu vodu s máslem a solí, potom vmícháte mouku. Hmotu za stálého míchání restujete tak dlouho, až se přestane přichytávat k hrnci. Do vychladlého těsta postupně zašleháte vejce. Těsto rozdělíte na poloviny a každou polovinu rozetřete na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejete na 180° C a na dno trouby položte kastrůlek s horkou vodou. Těsto pečete asi 20 minut. Důležité je v průběhu pečení troubu neotvírat. Po upečení pláty necháte vychladnout.

Katerina Humplova_na boruvkach

Kateřina Humplová na borůvkách

Na náplň si přichystejte:

750 g tvarohu
3 sáčky vanilkového cukru
600 g smetany na šlehání
2 sáčky ztužovače šlehačky
250 g povidel
50 ml rumu
moučkový cukr na posypání

Tvaroh vyšleháte se smetanou, vanilkovým cukrem a ztužovačem šlehačky. Povidla smícháte s rumem. Na jeden plát rozetřete povidla, na ty nanesete tvarohovou náplň. Druhý plát rozkrájíte na čtverce a poskládáte navrch. Díky tomu se bude vychladlý dezert lépe krájet. Povrch poprášíte moučkovým cukrem.

http://www.restaurantport58.cz

 

 

Written by Kateřina Novotná