Melouny jsou plné vitaminů. Nejčastěji se konzumují za syrova jako zdravá a chutná svačinka. Co když z nich ale připravíte celé menu od předkrmu po dezert? S melouny Bouquet, které v sobě nemají žádné pecky, jen nedozrálá bílá minisemínka, je to snadné!

Melounova limonadaPokud vás nápad na melounové menu zaujal, můžete začít přípravou čerstvé melounové limonády. Na 1,5 litru limonády si nachystejte:

4 hrnky na kostičky nakrájeného bezpeckového melounu Bouquet

1/4 hrnku třtinového cukru

1,5 l studené vody, může být i perlivá

Meloun a cukr vhoďte do mixéru a rozmixujte dohladka. Připravenou směs nalijte do džbánku a přidejte studenou vodu. Limonádu nechte vychladit a servírujte s ledem.

 

 

Melounove carpaccio

 

Další je na řadě předkrm. Vyzkoušejte melounovou variaci na klasickou lahůdku – caprese. Potřebovat budete:

červený nebo žlutý bezpeckový meloun

mozzarellu

čerstvou bazalku nebo meduňku

olivový olej

balzamiko

Kulatou formičkou vykrájejte z melounu a mozzarelly kolečka o tloušťce asi 1 cm. Střídavě je pokládejte na talíř – nejprve meloun, pak mozzarellu. Celý postup opakujte, dokud nemáte krásně plný talíř. Na závěr nezapomeňte ochutit olivovým olejem, balzamikem a dozdobit bylinkami.

 

Jako hlavní chod zkuste skvělý recept na kuřecí kari s melounem Bouquet. Než začnete s přípravou, ujistěte se, že doma máte:

Kari kure s melounem4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
3 stroužky rozmačkaného česneku
1 polévkovou lžíci najemno nastrouhaného zázvoru
1 polévkovou lžíci sójové omáčky
1 šálek nízkotučné nebo sójové majonézy
1/2 čajové lžičky jemného kari
1/4 šálku nakládaných okurek
6 plátků bezpeckového melounu
čerstvou petrželovou nať

Nejprve si namarinujte maso. Kuřecí prsa dejte do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sójovou omáčkou. Sáček dobře uzavřete a nechte v lednici marinovat 30 minut až 2 hodiny. Kuře pak dejte na gril nebo osmažte. Uchovejte ho v teple. Potom smíchejte majonézu, kari a nadrobno nakrájené okurky. Meloun nakrájejte do tvaru větších hranolků. Kuře naporcujte na plátky a naaranžujte je na meloun. Na závěr ho polijte majonézovou omáčkou a posypte trochou nakrájené petrželky.

Melounovo-okurkovy salatKe kari se perfektně hodí osvěžující okurkový salát. A protože je sezóna melounů, vyzkoušejte tentokrát i ten s melounem Bouquet. Na salát kromě melounu a okurky potřebujete:

rukolu, červenou cibuli, olivový olej, balzamiko, sůl, pepř

Okurku si nakrájejte na velmi tenké plátky, cibuli na kolečka. Z bezpeckového melounu vykrájejte kuličky. Pokud spěcháte, budou stačit plátky. Všechno naskládejte do mísy, zakápněte olivovým olejem a balzamikem. Na závěr podle chuti přidejte sůl a pepř.

Pokud vám po všech těch vynikajících chodech ještě zbyde místo, nabídněte hostům melounový cheesecake. Ten si připravte předem. Potřebné suroviny:

Na korpus:

100 g rozpuštěného másla, 50 g mletých mandlí, 350 g máslových sušenek

Na náplň:

250 g polotučného tvarohu, 250 g zakysané smetany, 140 g moučkového nebo třtinového cukru,250 ml smetany ke šlehání 33%,

želatinový ztužovač, 100 ml melounové šťávy

Na ozdobu:

bezpeckový meloun, dortovou želatinu

Melounovy cheesecakeZačněte přípravou korpusu. Máslové sušenky v mikrotenovém sáčku rozdrťte válečkem nebo paličkou na maso a promíchejte je s rozpuštěným máslem a mandlemi. Rozevírací formu o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem, naplňte směsí a důkladně přimáčkněte. Nechte vychladit v lednici. Zatímco se korpus chladí, připravte si náplň. Smetanu ke šlehání, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšlehejte do hladkého krému, do kterého přimíchejte želatinový ztužovač (jen místo vody použijte melounovou šťávu).

Touto náplní potřete sušenkový základ. Dort nechte ztuhnout v ledničce. Pak si podle návodu připravte želatinu. Dort ozdobte vykrájenými kuličkami z Bouquet melounu. Následně povrch zalijte připravenou želatinou a celý dort nechte ztuhnout ideálně přes noc v ledničce. Podávejte vychlazené a ozdobené snítkou meduňky.

www.nejlepsimelouny.cz

Written by Kateřina Novotná