Melouny jsou plné vitaminů. Nejčastěji se konzumují za syrova jako zdravá a chutná svačinka. Co když z nich ale připravíte celé menu od předkrmu po dezert? S melouny Bouquet, které v sobě nemají žádné pecky, jen nedozrálá bílá minisemínka, je to snadné!
Pokud vás nápad na melounové menu zaujal, můžete začít přípravou čerstvé melounové limonády. Na 1,5 litru limonády si nachystejte:
4 hrnky na kostičky nakrájeného bezpeckového melounu Bouquet
1/4 hrnku třtinového cukru
1,5 l studené vody, může být i perlivá
Meloun a cukr vhoďte do mixéru a rozmixujte dohladka. Připravenou směs nalijte do džbánku a přidejte studenou vodu. Limonádu nechte vychladit a servírujte s ledem.
Další je na řadě předkrm. Vyzkoušejte melounovou variaci na klasickou lahůdku – caprese. Potřebovat budete:
červený nebo žlutý bezpeckový meloun
mozzarellu
čerstvou bazalku nebo meduňku
olivový olej
balzamiko
Kulatou formičkou vykrájejte z melounu a mozzarelly kolečka o tloušťce asi 1 cm. Střídavě je pokládejte na talíř – nejprve meloun, pak mozzarellu. Celý postup opakujte, dokud nemáte krásně plný talíř. Na závěr nezapomeňte ochutit olivovým olejem, balzamikem a dozdobit bylinkami.
Jako hlavní chod zkuste skvělý recept na kuřecí kari s melounem Bouquet. Než začnete s přípravou, ujistěte se, že doma máte:
4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
3 stroužky rozmačkaného česneku
1 polévkovou lžíci najemno nastrouhaného zázvoru
1 polévkovou lžíci sójové omáčky
1 šálek nízkotučné nebo sójové majonézy
1/2 čajové lžičky jemného kari
1/4 šálku nakládaných okurek
6 plátků bezpeckového melounu
čerstvou petrželovou nať
Nejprve si namarinujte maso. Kuřecí prsa dejte do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sójovou omáčkou. Sáček dobře uzavřete a nechte v lednici marinovat 30 minut až 2 hodiny. Kuře pak dejte na gril nebo osmažte. Uchovejte ho v teple. Potom smíchejte majonézu, kari a nadrobno nakrájené okurky. Meloun nakrájejte do tvaru větších hranolků. Kuře naporcujte na plátky a naaranžujte je na meloun. Na závěr ho polijte majonézovou omáčkou a posypte trochou nakrájené petrželky.
Ke kari se perfektně hodí osvěžující okurkový salát. A protože je sezóna melounů, vyzkoušejte tentokrát i ten s melounem Bouquet. Na salát kromě melounu a okurky potřebujete:
rukolu, červenou cibuli, olivový olej, balzamiko, sůl, pepř
Okurku si nakrájejte na velmi tenké plátky, cibuli na kolečka. Z bezpeckového melounu vykrájejte kuličky. Pokud spěcháte, budou stačit plátky. Všechno naskládejte do mísy, zakápněte olivovým olejem a balzamikem. Na závěr podle chuti přidejte sůl a pepř.
Pokud vám po všech těch vynikajících chodech ještě zbyde místo, nabídněte hostům melounový cheesecake. Ten si připravte předem. Potřebné suroviny:
Na korpus:
100 g rozpuštěného másla, 50 g mletých mandlí, 350 g máslových sušenek
Na náplň:
250 g polotučného tvarohu, 250 g zakysané smetany, 140 g moučkového nebo třtinového cukru,250 ml smetany ke šlehání 33%,
želatinový ztužovač, 100 ml melounové šťávy
Na ozdobu:
bezpeckový meloun, dortovou želatinu
Začněte přípravou korpusu. Máslové sušenky v mikrotenovém sáčku rozdrťte válečkem nebo paličkou na maso a promíchejte je s rozpuštěným máslem a mandlemi. Rozevírací formu o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem, naplňte směsí a důkladně přimáčkněte. Nechte vychladit v lednici. Zatímco se korpus chladí, připravte si náplň. Smetanu ke šlehání, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšlehejte do hladkého krému, do kterého přimíchejte želatinový ztužovač (jen místo vody použijte melounovou šťávu).
Touto náplní potřete sušenkový základ. Dort nechte ztuhnout v ledničce. Pak si podle návodu připravte želatinu. Dort ozdobte vykrájenými kuličkami z Bouquet melounu. Následně povrch zalijte připravenou želatinou a celý dort nechte ztuhnout ideálně přes noc v ledničce. Podávejte vychlazené a ozdobené snítkou meduňky.