Vaječný koňak patří k českým Vánocům stejně jako cukroví, vánoční stromeček nebo svařené víno. A to je jeden z důvodů, proč vyhlášený pražský bar Týnská Bar and Books zahrnul do svého celoročního konceptu workshopů WORKSHOP VAJEČNÉHO KOŇAKU, pořádaný 30. listopadu 2016.

1-vajecny-konak

Na dvouhodinovém workshopu se účastníci dozví historii zvoleného drinku, charakteristiku ingrediencí a tipy na jejich využití a naučí se jednotlivé styly míchání. Barman vše názorně předvede a postupně namíchá koktejl různými způsoby. Účastníci mohou všechny nápoje ochutnat, porovnat a přijít na to, který právě jim nejvíce vyhovuje.

Následně si účastníci míchání koktejlu pod vedením barmana sami vyzkouší a jejich výkon bude také ohodnocen. Autor nejlepšího koktejlu získá dárek – shaker s logem Bar and Books.

2-tynska-bar-and-booksWorkshop probíhá v baru Týnská Bar and Books na Praze 1 dne 30. listopadu 2016 od 19 hodin. Cena za osobu činí 250 Kč.

Vaječný koňak se anglicky nazývá „Egg Nog“. Název vznikl s největší pravděpodobností ve východní Anglii na základě pojmenování středověkého nápoje vyráběného z horkého mléka a vajíček. Druhou možností je odvození z výrazu „egg and grog“ (vejce a grog). Tento termín byl později zkrácen na „egg’n’grog“, a poté na „eggnogg“. Vaječný likér byl populární především v rodinách aristokratů, jelikož vejce byla tehdy velice drahá, a tak si tento nápoj musely střední třídy odpustit. V 18. století se vaječný likér dostal i do nového světa, kde rychle získal na své popularitě.

4-pozvanka-workshopK výrobě vaječného likéru je potřeba mléko, cukr, syrové vejce, koření a samozřejmě alkohol – nejčastěji rum, whisky, ale také brandy nebo koňak. Pro vylepšení chuti se může přidávat vanilka, čokoláda nebo šlehačka. Nápoj je možné připravit i bez alkoholu, takže si ho mohou vychutnat i ti nejmladší.

Více informací a rezervace na www.barandbooks.cz/tynska

 

 

 

Written by Kateřina Novotná