Vaječný koňak patří k českým Vánocům stejně jako cukroví, vánoční stromeček nebo svařené víno. A to je jeden z důvodů, proč vyhlášený pražský bar Týnská Bar and Books zahrnul do svého celoročního konceptu workshopů WORKSHOP VAJEČNÉHO KOŇAKU, pořádaný 30. listopadu 2016.
Na dvouhodinovém workshopu se účastníci dozví historii zvoleného drinku, charakteristiku ingrediencí a tipy na jejich využití a naučí se jednotlivé styly míchání. Barman vše názorně předvede a postupně namíchá koktejl různými způsoby. Účastníci mohou všechny nápoje ochutnat, porovnat a přijít na to, který právě jim nejvíce vyhovuje.
Následně si účastníci míchání koktejlu pod vedením barmana sami vyzkouší a jejich výkon bude také ohodnocen. Autor nejlepšího koktejlu získá dárek – shaker s logem Bar and Books.
Workshop probíhá v baru Týnská Bar and Books na Praze 1 dne 30. listopadu 2016 od 19 hodin. Cena za osobu činí 250 Kč.
Vaječný koňak se anglicky nazývá „Egg Nog“. Název vznikl s největší pravděpodobností ve východní Anglii na základě pojmenování středověkého nápoje vyráběného z horkého mléka a vajíček. Druhou možností je odvození z výrazu „egg and grog“ (vejce a grog). Tento termín byl později zkrácen na „egg’n’grog“, a poté na „eggnogg“. Vaječný likér byl populární především v rodinách aristokratů, jelikož vejce byla tehdy velice drahá, a tak si tento nápoj musely střední třídy odpustit. V 18. století se vaječný likér dostal i do nového světa, kde rychle získal na své popularitě.
K výrobě vaječného likéru je potřeba mléko, cukr, syrové vejce, koření a samozřejmě alkohol – nejčastěji rum, whisky, ale také brandy nebo koňak. Pro vylepšení chuti se může přidávat vanilka, čokoláda nebo šlehačka. Nápoj je možné připravit i bez alkoholu, takže si ho mohou vychutnat i ti nejmladší.
Více informací a rezervace na www.barandbooks.cz/tynska