Mexickou kuchyni charakterizují rozmanité chutě, nepřeberné množství barev a originální koření. Tuto jedinečnou gastronomii ocenilo také UNESCO, které ji zařadilo na seznam nehmotných památek lidstva. Její základ tvoří tisícileté domorodé kulinářské tradice doplňované od 16. století evropskými prvky.

 

Již před více než 10 000 lety se stala základní surovinou kukuřice, jež byla ve složení jídel s oblibou doplňována chilli. Mezi další významné potraviny patří také rajčata, kakao, avokádo, tykve, opuncie nebo vanilka. Novodobou podobu vdechla mexické kuchyni evropská kolonizace v 16. století, kdy do ní začaly pronikat nové gastronomické postupy a především suroviny. K nejdůležitějším patřilo vepřové maso, jež má dnes v Mexiku široké využití. Dále maso hovězí a skopové či nové druhy obilovin – rýže a pšenice.

 

Několik typů na to, jak si s přáteli užít jednoduché mexické recepty, přináší šéfkuchař Michal Nikodém.

K jakým příležitostem se tortillas nejvíce hodí?

„K jakýmkoli. Nejlépe jako „sdílené“ jídlo s přáteli či rodinou. Ideální je postavit zapečený plech s nachos doprostřed stolu a každý si nabírá a uzobává podle chuti.“

Jaká jídla se dají s jejich využitím vytvořit?

„Úplně nejjednodušší je namáčet je do nějaké salsy, omáčky. Nejraději mám avokádovou –guacamole.“ A pak známé zapékané se sýrem a různými „náplněmi“. Ať už masitými nebo bezmasými. Neměla by chybět rajčatová salsa nebo omáčka ze zakysané smetany.“

Nějaké tipy/triky, kde se dají netradičně použít? Například v rámci party menu? Jak je ozvláštnit?

„Můžou velmi dobře sloužit jako „podložky“ pro různé kanapky či jednohubky. Vynikající jsou s uzeným lososem nebo třeba s pečený hovězím masem (anglickým roastbífem). Samozřejmě můžeme využít i na bezmasé varianty jednohubek.“

 

 

Nachos s trhaným vepřovým masem

4 porce

400 g pečeného vepřového (plec, krkovice)

1 balení Chio Tortillas Creamy Nacho cheese

2 rajčata

2-4 chili mexické papričky jalapeño

1 červená cibule

150 g žlutého tvrdého sýra

1 nať z jarní cibulky

Měkké, upečené maso pomocí dvou vidliček natrháme na vlákna. Papričky nakrájíme na kolečka, rajčata na kostičky, cibuli na tenké nudličky, sýr nastrouháme nahrubo a jarní cibulku nasekáme najemno. Do zapékací mísy pro 4 osoby nasypeme 1/3 balení Chio nachos do stejnoměrné vrstvy. Posypeme jednou třetinou natrhaného masa, chili, rajčat, červené cibule a sýra. Poté stejným způsobem vytvoříme druhou a třetí vrstvu. Vložíme do rozehřáté trouby na 200°C a 10 minut zapékáme. Po vytažení z trouby posypeme nasekanou natí z jarní cibulky a ihned podáváme.

 

Jednohubky s guacamole a lososem

Suroviny na 8 porcí

1 balení Chio Tortillas Touch of Salt

120 g uzeného lososa

1 zakysaná smetana

Nať z koriandru na ozdobu

Guacamole

1 Avokádo zralé (ideální je Ready to eat)

1 Malá cibulka

snítka čerstvého koriandru

4 Cherry rajčátka nakrájená na malé kostičky

Šťáva z 1 limety

Sůl, pepř

Dužinu avokáda rozmačkáme vidličkou a smícháme s najemno nakrájenou cibulkou, cherry rajčátky a nasekaným koriandrem. Ochutíme solí, pepřem, šťávou z limetky a případně trochou cukru. Na každý trojúhelníček nachos dáme kopeček guacamole, kousek lososa a ozdobíme trochou zakysané smetany smíchané s nasekaným koriandrem. Můžeme posypat nasekaným chili nebo opraženým sezamovým semínkem.

 

 

Written by Kateřina Novotná