Kuchařské studio Ola Kala Michala Nikodéma patří mezi nejlepší kuchařské školy v metropoli a možnost zúčastnit se některého z jeho kurzů je vždy velkým zážitkem. Tentokrát jsme měli možnost užít si společný čas nejen s ním, ale i s thajskou šéfkuchařkou Thanedsorn Keng Polpatana. A pod vedením Keng jsme si vyzkoušeli dvě známé thajské speciality.

Olakala30915

 

Pokud se rozhodnete uvařit si doma thajský pokrm, budete potřebovat různé originální přísady. Pořídíte je ve specializovaných prodejnách, v Praze například v Thai’s Asian Food Shop, Francouzská 66. Jestliže by se vám nechtělo pořizovat originální suroviny, rada Michala Nikodéma, jenž není zastáncem jakéhokoliv nahrazování, je jasná: uvařte raději něco českého…

Michal Nikodém nalévá sekt z lahve useknuté šavlí

Náš novinářský kurz vaření začínal zajímavým zážitkem, kdy nás Michal učil provádět sabrage, tedy otevírání lahve sektu šavlí. Vypadá to obtížně, ale byli jsme úspěšní a svůj aperitiv jsme si zasloužili.

Pod vedením usměvavé mistryně thajské kuchyně jsme si pak vyzkoušeli správnou přípravu surovin. Pracuje se s nimi trochu jinak, než jsme zvyklí. Například pórek se před krájením máčí ve studené vodě, aby byl křehký, a pak krájí po vláknech. Na mrkev jsme potřebovali speciální škrabku a kuřecí maso jsme řezali na malé placičky.

Sladká thajská tečka na závěr

Na ukázku jsme si vyzkoušeli připravit rýžové nudle s kuřecím masem a sladký dezert s banánem. Pokud se vydáte na plnohodnotný kurz do školy vaření Ola Kala, naučíte se toho samozřejmě mnohem více. Ovšem i my jsme si na výsledku své práce hodně pochutnali!

 

Výhodou Kuchařského studia Ola Kala Michala Nikodéma je nejen vedení profesionálních lektorů, ale pestrost nabídky, díky níž si každý může vybrat kuchařské téma či oblast, do které chce hlouběji proniknout. Můžete se naučit, jak připravit dokonalý steak, jak si poradit s rybami či plody moře, nebo uvařit několik specialit z oblíbených světových kuchyní.

IMG_1609Všechny kurzy probíhají v příjemné a pozitivní atmosféře, kdy každý účastník připravuje a vaří všechna jídla. Během jednoho kurzu se tak naučí celou řadu profesionálních triků a fíglů. Nikam se nespěchá, na vaření i konzumaci připravených pokrmů je dostatek času, takže vedle nácviku nových kuchařských dovedností je podvečer v Ola Kala také příjemným společenským a kulinárním zážitkem.

 

Zájemci si mohou vybrat z bohaté nabídky kurzů věnovaných populárním světovým kuchyním, velmi oblíbený je kurz zaměřený na přípravu sushi či kurzy thajské kuchyně. Nechybí ani kurzy zaměřené na přípravu tradičních pokrmů z Francie či Itálie.

 

Další novinkou jsou lekce zaměřené na práci s konkrétní surovinou, například se stále oblíbenějším telecím masem. Na něm se klienti naučí připravovat legendární Vittelo tonnato, ale také telecí hřbet s hřebínkem či telecí líčka po Burgundsku. V kurzu francouzské kuchyně pro pokročilé naopak objeví ještě vyšší gastronomii, neboť připraví takové pochoutky, jakými jsou žabí stehýnka či fantastický kohoutek na víně.

Poukaz Ola Kala

 

V současné době je v nabídce Ola Kala zhruba 20 různých kurzů, jejichž program najdete na www.olakala.cz.

 

Škola vaření Ola Kala

Vítejte ve škole vaření Ola Kala
Vítejte ve škole vaření Ola Kala
Vše, co potřebujete, je po ruce
Vše, co potřebujete, je po ruce
U tohoto stolu si pak pochutnáte na svých výtvorech
U tohoto stolu si pak pochutnáte na svých výtvorech
Ukázka cukrářského výrobku
Ukázka cukrářského výrobku

 

Written by Kateřina Novotná