Inspirace českou kuchyní aneb jak připravit českou klasiku v moderní a překvapivé formě. Právě takový cíl si dal při skladbě podzimního menu talentovaný šéfkuchař Hergetovy Cihelny Vojtěch Václavík. A jak se mu to povedlo? Na výbornou.

Kachna, matesy, kuře s nádivkou či svíčková. Na první pohled běžná česká jídla jsou v Hergetově Cihelně prezentována v mimořádně působivé podobě. Pojďme si je blíž představit. Losos à la mates se salátem z fenyklu, řapíkatého celeru a kaparovou remuládou překvapí skvostnou chutí ryby marinované v soli a cukru a pak v hořčici s olejem a octem.

Ještě rafinovanější je ovšem verze tradiční české „kačeny“ se zelím, která dostala značně novátorský vzhled. Kachní konfit pečený v sádle je totiž obalený ve filotěstě a osmažený do podoby křehkých taštiček, které se servírují s červeným zelím a úchvatnou švestkovou omáčkou, připravenou z čerstvých i sušených švestek, zázvoru, skořice, badyánu a slivovice.

Potěší také candát s fazolovým ragú, jehož chuť nádherně doplňuje lahodná omáčka z černého piva a kapustová kroketa či kuře plněné směsí hub a kaštanů, podávané s tuřínem, kapustičkami, celerovým pyré a kandovanými višněmi. Typické podzimní jídlo. Velkým hitem bude ovšem fantastická svíčková z křehkého masa jelínka sika s máslovými knedlíky a brusinkovým čatní. Kombinace chuťově intenzivní omáčky s měkkým, dvanáct hodin taženým masem je naprosto dokonalá.

Poslední překvapení přináší dezert, který je opět kreativní variací známé a oblíbené klasiky v podobě horkých malin se zmrzlinou. Václavík je nabízí ve formě šťavnatého malinového kompotu s mandlovo-kokosovou granolou, mascarpone, s vanilkovou zmrzlinou a košíčkem z mandlové mouky.

http://www.kampagroup.com

Written by Kateřina Novotná