Odhodlat se k velké změně bývá často velmi složité. Změnit své dosavadní návyky není jen tak, a proto to spousta lidí vzdá po prvních týdnech. Nebojte se změny, které vám můžou pomoci nejen k lepší postavě, ale i zdravějšímu životu.

NATURHOUSE-vážení

Výživové expertky ze sítě NATURHOUSE poradí, jak mít do léta skvělou kondičku i postavu do plavek a jak krok po kroku změnit životosprávu, abyste úspěšně zhubli. Aby byla změna přirozená, je dobré postupovat pozvolna. „Nedělejte žádná náhlá rozhodnutí. Pokud zelenina nebyla součástí každého vašeho jídla, vynechávali jste snídani a z kancelářské židle jste si rovnou sedli doma na gauč, pak musíte zvolit volnější tempo,“ vysvětluje Štěpánka Štěpánová, výživová poradkyně NATURHOUSE, podle níž představuje optimální hubnutí ztrátu přibližně 0,5-1 kg týdně. Hubnoucí proces nemá cenu uspěchat, abychom si zdravotně neublížili, neměli přebytečnou kůži a nepropadali špatným náladám. Postupná přeměna životního stylu se časem přemění v rutinu, kterou bude snadné udržovat.

NATURHOUSE-ilustracni (2)Pravidelný pohyb třikrát týdně a bez výtahu

Jste zadýchaní, když vyjdete pár schodů? Doběhnout tramvaj je pro vás nemyslitelné? „Začněte tím nejpřirozenějším pohybem – chůzí. Každý den si dopřejte alespoň půlhodinovou procházku. Jarní počasí k tomu vysloveně láká. A že nemáte čas? Myslete na sebe, jde o vaše zdraví,“ říká Štěpánová. Snadnou a zdravou změnou bude i výměna výtahu za schody, tramvaje za chůzi a auta za kolo. Kdo je na nějakou pohybovou aktivitu již zvyklý, stačí se držet pravidelnosti – alespoň třikrát týdně s hodinovou zátěží.

Bez správného jídla to nepůjde

Jarní dny jsou díky prvním rostlinám a zelenině jako je ředkvička či cibule ideální na odlehčení jídelníčku a určení řádu ve stravě. Pokud jste se doposud přejídali, raději zmenšete porce a jezte zhruba každé tři hodiny pětkrát denně. Určitě se vyvarujte smažených jídel. Nezapomínejte na snídani, obě svačiny, oběd a ani večeři. Jídlo večer raději volte lehké a poslední jídlo snězte tři hodiny před ulehnutím.

NATURHOUSE-ilustracni (5)Jíst více nebo méně? Rozhodně více zeleniny a méně tučných pokrmů. Bílé pečivo, sladké limonády, ani smažená jídla nám nedělají dobře. Cítíme se po nich těžce a unaveně. Přicházející jaro plné mladé čerstvé zeleniny je ideálním časem pro změnu jídelníčku. „Zkuste si dopřát denně alespoň 300 gramů zeleniny a dopoledne i jeden kousek ovoce,“ navrhuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE a zároveň varuje před starým mýtem: Nevynechávat záměrně přílohy k hlavním jídlům – je to jeden velký omyl,“ varuje.

K snídani přidejte sezonní ředkvičky, k obědu a večeři porci salátu, odpolední svačinu zastane třeba tvaroh a špalíčky mrkve, okurky či papriky. Uvidíte, že brzy vám jídlo bez čerstvé křupavé zeleniny nebude skoro chutnat.

K obědu a večeři rozdělte talíř do třetin. Jednu třetinu porce ať tvoří zelenina, a to buď vařená, grilovaná či syrová, druhou pak libové maso či ryba, vejce, tofu nebo šmakoun jako kvalitní zdroje bílkovin a třetí třetinu ať tvoří sacharidy – kuskus, batáty, brambory, bulgur nebo rýže basmati.

Máslo a olej s rozumem

NATURHOUSE-konzultace1Kromě salátů ale můžete zeleninu vařit na páře, dusit, péct i grilovat. Vyhněte se však zbytečně velkému množství oleje. „Ani salát se spoustou olejové zálivky není zdraví prospěšný. Na jednu porci bohatě stačí 2 lžičky kvalitního oleje,“ upozorňuje nutriční specialistka Burešová. Na tuk si dávejte pozor i v dalších pokrmech. Například máslo na celozrnném pečivu by mělo být jen ve velmi tenké vrstvě, více si však pochutnáte na lehkých krémových sýrech či pomazánce z luštěnin – které jsou výborným zdrojem bílkovin a vlákniny.

Voda základ života

Díky vodě naše tělo správně funguje. Bez ní je pro nás těžké být zdraví a fit. Z nedostatku tekutin nás bolí hlava, cítíme se unavení, naše pokožka je vysušená a v neposlední řadě nehubneme. „Slazené limonády, alkohol a příliš mnoho kávy nám škodí stejně jako nedostatek čisté vody. Vhodné je vypít postupně alespoň 1,5 litru nechlazené, neslazené vody bez bublinek,“ říká hlavní výživová poradkyně Věra Burešová. Pro lepší chuť stačí do vody přidat pár kapek citronové šťávy, lístky máty nebo kolečko salátové okurky či plátek jablka.

 

 

Pár základních faktů:

  • Jíst 5x denně každé 3 hodiny.
  • Vypít postupně alespoň 1,5 l nechlazené, neslazené vody bez bublinek.
  • Každý den si dopřát procházku alespoň 30 minut, jak zdravotní stav dovolí.
  • Doporučené sporty: plavání, cyklistika, joga, pilates, stačí však obyčejná chůze.
  • Pozor! Nevynechávat záměrně přílohy k hlavním jídlům – je to jeden velký omyl a zakořeněný mýtus.

 

K obědu a večeři by měl být talíř rozdělen následovně:

  • 1/3 talíře zelenina – vařená, grilovaná, syrová.
  • 1/3 talíře libové maso, ryba, vejce, tofu, šmakoun – tedy kvalitní zdroj bílkoviny.
  • 1/3 talíře sacharidová příloha – kuskus, brambory, batáty, bulgur, rýže basmati.

 

 

www.naturhouse-cz.cz

Written by Jana Veselá