Počátky této skvělé whisky se datují až do roku 1801. Tehdy si bratři Chivasové otevřeli obchod s potravinami a zaměřili se na luxusní lahůdky. Prodávali bohatým zákazníkům kávu, exotické koření, francouzské brandy, karibský rum. Mnohem později zde byla poprvé namíchána whisky, která se postupně vyvinula do dnešní podoby.
V roce 1893 zemřel poslední z Chivasů bez dědiců a prosperující podnik přešel do rukou manažera Alexandra Smithe a mastera blendera Charlese Howarda. Měli na co navázat: Byl to sám James Chivas, jeden ze zakladatelů firmy Chivas Brothers, který se někdy v sedmdesátých letech 18. století zařadil k průkopníkům míchaných skotských whisky a zaujal tehdejší trh svou první vlastní značkou – Royal Glendee a brzy poté další – Royal Strathythan. Obě zaujaly a v osmdesátých letech se už slétaly do aberdeenské King Street objednávky whisky ze všech koutů Spojeného království, ale dokonce i ode dvora rakouského císaře.
Master blender Charles Howard podpořil svého kolegu již o pět let později. V roce 1909 namíchal poprvé dvanáctiletou směs, kterou dvojice nazvala na počest zakladatelů CHIVAS REGAL, neboli Královský Chivas. Ačkoliv se značce po následující desetiletí dařilo, zasáhla razantně severoamerický trh až v roce 1952. Dvanáctiletá skotská tehdy pro Američany znamenala přitažlivý symbol: všechny whisky v této směsi byly destilovány před druhou světovou válkou.
Tato pochoutka je těsně spjata s palírnou Strathisla, které se říká The Home of Chivas Regal. Chivas Regal je dnes nejoblíbenější prémiová whisky na světě. Pije se nejen čistá, ale je také bází luxusních variant klasických koktejlů postavených na whisky.