Také se vám někdy stalo, že byste si rádi doma uvařili jídlo některé z národních kuchyní podle receptu, ale nejste si jisti, jak přesně by mělo chutnat nebo vypadat? Nebo naopak – máte o něm přesnou představu, chybí ale přísun surovin… Nepřehlédnutelnou součástí pražské restaurace Pastař je obchod, kde si můžete nakoupit i suroviny, z nichž se v restauraci vaří.
Neokázalé trendy prostředí, působivý interiér, milá obsluha a skvělá lokace na Újezdě. A k tomu fantastická italská kuchyně, široká nabídka vín z rodinných vinařství a prodej kvalitních selských produktů za velmi slušné ceny. To všechno je Pastař, okouzlující podnik, při jehož přípravě majitelé doslova hýřili neotřelými nápady.
Hned při vchodu osloví zákazníky příjemná a pozitivní atmosféra, v regálech jsou vystavené láhve vína či sklenice nakládané zeleniny, k přirozenému šarmu pomáhá i vzrostlý olivovník. U pultu si hosté mohou koupit řadu farmářských výrobků, od domácího másla a sýra až po fantastický jihotyrolský špek či nejrůznější salámy. A také domácí ciabatty nebo pesto, třeba houbové, které se připravuje z lesních hub, piniových oříšků, olivového oleje a parmezánu. Malý obchod má stejně jako s ním spojená restaurace otevřeno každý den v týdnu od 11 do 22 hodin.
Stálé menu v restauraci Pastař není široké a navíc se stále mění. Jídla jsou jednoduchá, ale perfektně prezentovaná a dokonale chuťově dotažená. Jako příklad poslouží třeba hovězí tatarák, který se připravuje na italský způsob, tedy jen s cibulkou a lanýžovým olejem, díky čemuž má sametovou konzistenci s výraznou chutí výtečného masa. Boduje také čekankový salát s kozím sýrem, který je dochucený višněmi či buvolí mozzarella s rukolovým salátem.
Hlavním trumfem podniku, jak napovídá samotný název restaurace, je samozřejmě pasta, se kterou mají majitelé dlouholeté zkušenosti. Za zkoušku stojí třeba ravioli plněné jelením ragú a servírované se šalvějovým máslem nebo sepiové linguini s argentinskými krevetami a humřím bisquem. Nabídka pasty se stále mění podle sezónních surovin, stejně tak se lehce mění příprava výtečného šafránového rizota. Velmi oblíbené jsou čerstvé ryby, pro které si majitelé jezdí jednou týdně do Itálie. V restauraci se jich zkonzumuje kolem 40 kilogramů týdně.
V kuchyni vládne šéfkuchař Jan Macháček, který přes svůj poměrně mladý věk podává špičkové výkony, a například jeho telecí ossobuco s hořčičnou omáčkou, které bylo zařazené na zimní menu, bylo naprosto znamenité. Zajímavostí je rodinný styl servírování, kdy se pro pět až šest hostů servírují objednaná jídla doprostřed stolu a všichni mohou od všeho ochutnávat. A další příjemná novinka se týká bohaté nabídky kreativních dezertů: pokud vám budou některé moc chutnat, můžete si je zakoupit také domů.
www.pastar.cz
Pastař