Chcete si pochutnat na výjimečné edici nového piva? Máte možnost právě teď, limitovanou várku ležáku Gambrinus Nový Bohém čepují ve dvou tisícovkách hospod po celém Česku od 15.května do vyprodání. 

Připíjení půllitry

Jako vůbec první použili sládci pivovaru Gambrinus pro své pivo nově vyšlechtěnou odrůdu českého chmele s názvem Bohemie. Tento chmel byl při výrobě ležáku Nový Bohém přidán při studeném dochmelení, aby dodal pivu intenzívní kořenitou až bylinnou vůni a plnou, vyváženou chuť.

Sládek Gambrinusu Pavel Zítek

Celých dvanáct let trvalo šlechtění chmele odrůdy Bohemie. Ta vznikla křížením dvou proslulých, ryze českých chmelů – Žateckého poloraného červeňáku a Sládka. Jde o nejoblíbenější české odrůdy, které se u nás používají k vaření světově proslulých piv typu pils.Nová odrůda proto již ve Chmelařském institutu v Žatci, kde ji vyšlechtili, dostala jméno Bohemie. Rozhodli jsme se v letošním roce, společně s chmelaři, vybrat méně známé odrůdy českého chmele, ze kterých budeme v průběhu roku vařit limitované várky. Pro tu jarní jsme vybrali novou odrůdu chmele Bohemie, která v sobě snoubí nejlepší vlastnosti Žateckého poloraného červeňáku a odrůdy Sládek,“ říká sládek Gambrinusu Pavel Zítek.

Dozrávající chmelLimitovaná várka Gambrinus Nový Bohém se vaří, stejně jako ostatní piva tohoto pivovaru, způsobem typickým pro české pivo. Jde tedy o spodně kvašený ležák z českého ječmenného sladu vyrobeného ve vlastní sladovně, měkké vody pocházející z vlastních vrtů, vařený na dva rmuty s odděleným kvašením a zráním.

 

Vzhledem k tomu, že se jedná o výjimečnou limitovanou várku, bude možno pivo ochutnat ve vybraných restauracích od 15. května do jeho vyprodání.

Written by Jakub Machač