Zima si žádá vitamíny a něco na zahřátí. Zpestřete si své předvánoční menu o skvělý míchaný nápoj, pečený čaj, a sušenky s nečekanou ingrediencí. Kaki Persimon Bouquet vylepší tradiční recepty a dodá jídlu i pití zajímavou chuť plnou výživných látek. Sladké ovoce bez pecek, které se nemusí loupat, vyrostlo ve slunném Španělsku a jeho chuť dokáže rozzářit chladný den. Dejte šanci kaki!

Míchaný nápoj s kaki a skořicí

Pomozte své imunitě dávkou vitamínů, která skvěle chutná. Připravte si jednoduchý a rychlý nápoj s ovocem a skořicí. Žádné chladné zimní počasí vás pak nepřekvapí.

Na 4 skleničky budete potřebovat:1 kaki Persimon Bouquet, 3 dcl jablkového džusu, ½ lžičku mleté skořice, 1 pomeranč, snítku rozmarýnu a celou skořici na ozdobení

Rozmixujte kaki s jablkovým džusem, trochou vody, skořicí a vymačkanou polovinou pomeranče. Nalejte do skleničky ozdobte snítkou rozmarýnu a skořicí. Nápoj si můžete užít studený i horký.

Pečený čaj z kaki a koření

Vyrobte si výtečnou pochoutku, která vás zahřeje v lednových dnech, nebo svým blízkým připravte skvělý vánoční dárek. Pečený čaj je velmi snadný na přípravu a poté ho stačí jenom zalít, abyste si vychutnali všechny ovocné vůně. Na dvě skleničky si připravte:

1 kaki Persimon Bouquet, cca 8 hřebíčků, 4 skořice, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce třtinového cukru

Kaki nakrájejte na kostky, přidejte všechno koření a dejte péct na 180 stupňů. Pečte zhruba 15 minut, dokud cukr nezačne karamelizovat a poté vytáhněte z trouby. Přendejte do sklenic.

 

Sušenky s kaki, kokosem a vanilkovým cukrem

Sladké a jemné sušenky s kaki a kokosem udělají radost jako vánoční cukroví nebo jako příjemný doplněk odpolední kávy. Na 15 až 20 sušenek budete potřebovat:

1/2 kaki Persimon Bouquet, 240 g hladké mouky, 100 g strouhaného kokosu, 100 g cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 vejce, 60 g změklého másla, strouhanou kůru z citronu, moučkový cukr, vanilku

Nejprve si do hladka rozmixujte kaki s trochou vody. Stačí jen jedna lžíce vody. Cukr a máslo vyšlehejte v misce. Přidejte vejce a mixujte. Přilejte jednu až dvě lžíce kaki šťávy, kokos, prášek do pečiva, citronovou kůru a vymíchejte těsto. To vložte do lednice, ideálně přes noc. Druhý den z těsta vytvarujte kuličky velké jako vlašský oříšek a každou kuličku obalte v cukru s vanilkou. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, pečte 15 minut. Díky cukru se na sušenkách vytvoří popraskaný vzhled a kaki dodá sušenkám krásně nažloutlou barvu.

 

 Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 do 18 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.

Written by Kateřina Novotná