I když letos počasí teplotní rekordy nepřepisuje,  vychlazený koktejl plný ledu je přesto trefa do černého. Ideální volbou jsou oblíbené Spritze, které jsou u nás k dostání jen ve velmi omezeném výběru, ale brand ambasadoři a baroví specialisti z distribuční společnosti Premier Wines & Spirits připravili několik tipů na osvěžující letní drinky, jejichž hlavní ingrediencí je kvalitní šumivé víno, cava.

2set_IG

Koktejl známý pod označením Spritz patří k nejpopulárnějším alkoholickým drinkům v Itálii či Španělsku. Základem bývá kvalitní likér a šumivé víno. A právě na šumivém víně záleží. Nenechte si nalévat levná prosecca, která restaurace často vydávají za luxusní vína. Dbejte na kvalitu, ať místo šumivého vína nedostanete jen to perlivé, tedy víno, do kterého se perlení pouze dodává. Kupříkladu taková španělská cava vinařství Codorníu vás svoji chutí hodně potěší.

Matylda spritzMatylda Spritz

10 cl Cava Mediterrania

3 cl Joseph Cartron Double Créme de Cassis

5 cl soda

Podmanivě sladký Matylda Spritz v sobě spojuje chutě vína a černého rybízu. Vinnou či vysokou sklenici naplňte kostkami ledu a vlijte do ni 3cl panáka francouzského likéru Joseph Cartron Double Créme de Cassis, který se vyrábí z černého rybízů ze svahů oblasti Nuits-Saint-Georges. Doplňte ho 10 cl svěží Cavy Mediterrania od jednoho z nejstarších španělských vinařství Codorníu a nakonec 5 cl sody. Drink důkladně promíchejte a můžete ozdobit trsem máty.

 

Alfonso spritz, foto Oblaca RestaurantAlfonso Spritz

10 cl Cava Mediterrania

3 cl Joseph Cartron Curacao Rubis

5 cl soda

Šumivá Cava ve své chuti nabízí tóny citrusů, dobře k ní proto pasuje například pomerančový likér. Do sklenice naplněné ledem proto nalijte panáka Josepha Catrona Curacao Rubis, jenž vzniká z éterických olejů z kůry pomerančů vypěstovaných na Floridě a v Brazílii. Dodejte k němu 10 cl Cavy Mediterrania od Codorníu, sodu a zamíchejte. Tentokrát do koktejlu přihoďte i plátek pomeranče, další plátek či kůra poslouží jako ozdoba sklenky.

 

Hugo spritzHugo Spritz

10 cl Cava Mediterrania

3 cl Joseph Cartron Sureau

5 cl soda

Takzvaný Hugo Spritz se opět skládá z Cavy a sladkého likéru z produkce společnosti Joseph Catron, tentokrát s příchutí bezu. Ve vinné sklenici smíchejte ledové kostky a bezinkový Joseph Catron Sureau, který má jemné aroma po květech černého bezu. Přilijte 10 cl elegantní katalánské Cavy a o polovinu menší množství sody. Po řádném promíchání přidejte plátek citronu nebo okurky a skleničku ozdobte trsem máty.

 

Paloma SpritzPaloma Spritz

10 cl Cava Mediterrania

3 cl Joseph Cartron Pampelemousse Rose

2 cl Belvoir Mango & Peach Cordial

5 cl soda

Čím více ovoce, tím lépe. Jeho sladká chuť v létě osvěží každého. Mezinárodmí Paloma Spritz v sobě spojuje několik ovocí z různých koutů Evropy. Vysokou sklenku s ledem nejdřív doplňte o 2 cl přírodního ovocného sirupu neboli cordialu s příchutí manga a broskve. Tuto zajímavou kombinací vyrábí anglická ovocná farma Belvoir. Poté přilejte 3 cl francouzského likéru Joseph Cartron Pampelemousse Rose, který vzniká z růžových grapefruitů ze sadů až z Izraele a dokonce Floridy. Ani tento Spritz se neobejde bez šumivého vína, opět doporučujeme 10 cl španělské Cavy Mediterrania. Zakončíme 5 cl sody, plátkem grapefruitu nebo lístkem máty.

Bentianna Bene IBentianna Benne

10 cl Cava Mediterrania

5 cl Bentianna

5 cl soda

Lahodný osvěžující Spritz stvoříte i za použití středoevropských ingrediencí. Originální slovenský likér Bentianna se vyrábí dle receptury benediktinských mnichů z 15. století. V jeho chuti se propojuje med, tokajské víno a přes 13 ručně sbíraných bylin. Do sklenice na bílé víno nasypte hodně ledu a přilijte jednoho většího panáka jemné Bentianny. Dolejte k němu 10 cl energické Cavy a trochu sody. Výsledek zamíchejte a ochuťte plátkem pomeranče. Jako nezbytná ozdoba postačí pomerančová kůra.

 

Agua de ValenciaAgua de Valencia

70 cl Cava Mediterrania

5 cl Ferdinand`s Gin

5 cl Stolichnaya Vodka

20 cl pomerančové šťávy

Pokud plánujete zahradní večírek nebo oslavu s přáteli, mohl by vás zaujmout proslulý typ Spritze jménem Agua de Valencia. Namícháte ho nejlépe přímo do většího džbánu. Nejprve do něj vymačkejte 200 ml pomerančové šťávy, popřípadě použijte kvalitní 100% džus. Přidejte větší množství Cavy Mediterrania nebo můžete od stejného vinařství vyzkoušet i luxusní Cavu Anna de Codorníu. Do džbánu poté nalejte většího panáka německého ginu Ferdinand`s a stejné množství legendární ruské vodky Stolichnaya. Dle vlastních preferencí koktejl dochuťte cukrem a nechejte pořádně vychladit v lednici. Výsledek můžete také vylepšit kousky ovoce, například broskvemi a jahodami.

8set_IGCodorníu, Cava Mediterrania

Cava se dá označit za španělský ekvivalent populárního šampaňského. Toto osvěžující šumivé víno začalo jako první na světě produkovat katalánské vinařství Codorníu. Svěží víno Cava Mediterrania vás zaujme elegantní bílou lahví i chutí, v níž vám neuniknou vjemy středomořských chutí v čele s citrusovým ovocem, mandlemi a květinami s minerálními tóny. Hodí se k rybím pokrmům i jako ingredience do koktejlů. Cena: 249 Kč.

www.1er.cz

 

Written by Kateřina Novotná