Vánoční svátky vnímá většina z nás jako ty nejkrásnější z celého roku. Jistě je to i díky přípravě svátečních receptů – voňavého cukroví a dalších oblíbených pokrmů. Letos si více než kdy jindy uvědomujeme, jak důležité je být s našimi blízkými, občas se v každodenním shonu zastavit a přemýšlet o skutečně důležitých věcech. Následující čas přímo vybízí také k vyzkoušení něčeho nového – třeba v kuchyni. Několik tipů na možná netradiční, ale o to chutnější a zdravější sladké vánoční recepty přináší Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu společnosti PROBIO.
„Skloubit dohromady klasické vánoční recepty a přirozený životní styl není zase až tak složité. Nevzdávejte se svých oblíbených jídel ani slavnostního cukroví a nebojte se nijak zásadních změn, protože i malé obměny dokáží velké věci,“ říká Bára Hernychová. Přesvědčte se sami s těmito skvělými sladkými recepty!
Tipy na zdravější Vánoce
- Bezlepkové linecké cukroví
Náročnost receptu: snadný, čas přípravy: 90 minut
Ingredience:
200 g bezlepkové směsi na pečení PROBIO, 50 g moučkového cukru PROBIO
100 g másla, 1 vejce, 1 ks citronové kůry, špetka soli, jahodový džem
Postup:
Do mísy prosejte bezlepkovou směs a moučkový cukr. Přidejte máslo, vejce, sůl a citrónovou kůru. Vše promíchejte a zpracujte v hladké těsto. To dejte do lednice minimálně na 1 hodinu (nejlépe na 8 hodin) odpočinout.
Těsto znovu propracujte, vyválejte tenký plát a z něj vykrájejte tvary dle libosti. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 160 °C 7-8 minut.
Vychladlé cukroví slepte jahodovým džemem a posypte moučkovým cukrem.
Co k tomu potřebujete:
Směs bezlepková na pečení PROBIO
Milujete voňavé cukroví, křupavý chléb, kořeněné perníčky, vláčné palačinky či šťavnatou bublaninu? My také. S naší bezlepkovou směsí připravíte všechny tyto dobroty v biokvalitě a bez lepku. Směs jsme pro vás namíchali z čerstvě umletých bio mouk z našeho bezlepkového mlýna – pohankové, čirokové, kukuřičné a rýžové. Směs můžete použít prakticky na cokoliv i na zahušťování omáček.
https://www.probio.cz/bezlepkova-smes-na-peceni-probio-bio-500-g
- Bezlepkové vanilkové rohlíčky
Náročnost receptu: snadný, čas přípravy: 90 minut
Ingredience:
150 g bezlepkové směsi na pečení PROBIO, 150 g moučkového cukru PROBIO
100 g celých mandlí PROBIO, 1 vanilkový cukr
125 g másla, 1 vejce, špetka soli
Postup:
Do mísy prosejte bezlepkovou směs a mletý cukr, přidejte vanilkový cukr, nasekané mandle a sůl. Důkladně promíchejte. Přidejte máslo, vejce a vypracujte v hladké těsto. To dejte do lednice minimálně na 1 hodinu (nejlépe na 8 hodin) odpočinout.
Těsto znovu propracujte, vytvořte váleček o průměru cca 1,5 cm a nakrájejte na stejně velké cca 1 cm široké kousky. Z těchto kousků vyválejte rohlíčky, ty položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 160 °C 8-10 minut. Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru.
- Bezlepkové perníčky
Náročnost receptu: snadný, čas přípravy: 90 minut
Ingredience:
500 g bezlepkové směsi na pečení PROBIO, 180 g moučkového cukru PROBIO
1 kypřicí prášek do perníku, 1 lžička perníkového koření (40 g)
2 lžíce kakaa PROBIO, 70 g másla, 3 vejce, 80 g medu, špetka soli
Postup:
Do mísy prosejte bezlepkovou směs, moučkový cukr a kakao. Přidejte prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Důkladně promíchejte. Přidejte máslo, 2 vejce, med a vypracujte v hladké těsto. To dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout.
Těsto znovu propracujte, vyválejte plát výšky 2-5 mm a vykrájejte perníčky libovolných tvarů. Perníčky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 170 °C 7-8 minut.