Kuchařské studio Ola Kala Michala Nikodéma připravilo na letošní podzim řadu zajímavých novinek. Jednu z nich představují nové kurzy francouzské kuchyně, které doplní naši oblíbenou a tradiční italskou sekci. A ukážou milovníkům gastronomie, že francouzská kuchyně nemusí být těžká, tučná, časově náročná a složitá. Dalším zajímavým kurzem je lekce vegetariánské kuchyně, o kterou je stále větší zájem. 

Olakala30915

Mimořádným zážitkem bude nový cukrářský kurz zaměřený na přípravu legend – Pařížského dortu a Harlekýnu. Jeho účastníci se naučí připravovat čokoládový korpus nadýchaný jako mech a dva druhy krémů, takzvanou lehkou a těžkou „Paříž“.

Michal_OLAKALA7988Součástí kurzu je také výuka polévání dortů tekutou čokoládou a jejich následné krájení tak, aby se čokoládová krusta nezbortila. A protože o cukrářské kurzy je mimořádný zájem, Michal Nikodém předpokládá, že právě tento kurz bude jedním z hitů letošního podzimu v Ola Kala.

Všechny kurzy probíhají v příjemné a pozitivní atmosféře, přičemž každý klient připravuje a vaří všechna jídla. Během jednoho kurzu se tak naučí celou řadu profesionálních triků a fíglů, které zkušeným šéfkuchařům i klientům usnadňují život. Nikam se nespěchá, na vaření i konzumaci připravených pokrmů je dostatek času, takže vedle nácviku nových kuchařských dovedností je podvečer v Ola Kala také příjemným společenským a kulinárním zážitkem. V současné době je v nabídce Ola Kala asi 20 různých kurzů, jejich program najdete na www.olakala.cz.

 

 

Recepty, které vám přinášíme nyní, jsou na přípravu jednodušší, než by se mohlo na první pohled zdát.

 

Parppadelle s kachním ragú

Suroviny pro 5 osob

DSC_25212  upečená kachní stehna

150 g šalotka

10 g bobkový list

300 g máslo

1/2 l vývaru (jakýkoliv)

strouhaný parmazán

petrželová nať plochá

100 ml olej

sůl

pepř

DSC_2525Maso z kachny oberte na větší kusy. Na oleji orestujte nakrájenou šalotku a bobkový list. Přidejte maso z kachny a restujte cca 2 min. Zalijte vývarem a nechte několik minut provářet. Osolit a opepřit.

Přidejte studené! máslo a parmazán a míchejte, až omáčka zhoustne do emulze. Vložte uvařené pappardelle, promíchejte a zasypte sekanou petrželí.

 

 

Tažený závin

DSC_2542

Takhle to pak vypadá ve finále

Jablečná náplň:

125 g másla

100 g perníku na strouhání

750 g jablek

50 g vlašských ořechů

4 lžíce krupicového cukru

skořice

 

V širší pánvi rozpusťte máslo. Až začne pěnit, vsypte do něj nastrouhaný perník a na mírném ohni ho restujte asi 5 minut, až se krásně rozvoní. Přisypte najemno nakrájená oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nahrubo nasekané ořechy a cukr a dál restujte, až cukr mírně zkaramelizuje a vzniklá jablečná šťáva se odpaří. Na závěr náplň okořeňte skořicí, odstavte a nechte ji vychladnout.

 

Těsto

DSC_2436300 g hladké mouky typu 00 + na poprášení

sůl

1 vejce

20 g moučkového cukru

2 lžíce másla

1 lžíce bílého vinného octa

125 g másla na potírání

 

Většinu mouky (měla by obsahovat co nejvíc lepku) se špetkou soli, vajíčko, cukr,rozpuštěné máslo, vinný ocet a 120 ml vlažné vody zpracujte nejprve v míse na hladké těsto.

DSC_2400Zbylou moukou posypte pracovní plochu a ručně ji zapracovávejte do těsta tak dlouho, až se nebude lepit na ruce a získá konzistenci poddajné plastelíny. Vraťte ho zpět do mísy, zakryjte potravinovou fólií a dejte zhruba na 30 minut odpočinout na teplé místo. Větší utěrku poprašte moukou a těsto na ní rozválejte na sílu asi 2 mm.

Těsto podeberte dlaněmi (hřbety rukou) a směrem od středu ho opatrně roztahujte do stran, aby bylo tak tenké, že přes ně půjde téměř vidět. Půlku plochy těsta potřete máslem a překryjte ji nepotřenou polovinou. Tento postup opakujte asi 2 – 3x. Do středu takto složeného těsta pak rozprostřete vychladlou jablečnou náplň a z obou stran ji překryjte těstem. Okraje zahrňte.

Povrch závinu potřete zbylým máslem, vložte ho do trouby předehřáté na 175 °C a pečte 35 až 40 minut, až těsto krásně lístkuje a náplň se dobře propeče.

Závin krájejte až po vychladnutí.

 

www.olakala.cz

 

Kurz vaření Ola Kala, foto Lenka Žáčková, Menhouse

Written by Kateřina Novotná