Kuchařské studio Ola Kala Michala Nikodéma připravilo na letošní podzim řadu zajímavých novinek. Jednu z nich představují nové kurzy francouzské kuchyně, které doplní naši oblíbenou a tradiční italskou sekci. A ukážou milovníkům gastronomie, že francouzská kuchyně nemusí být těžká, tučná, časově náročná a složitá. Dalším zajímavým kurzem je lekce vegetariánské kuchyně, o kterou je stále větší zájem.

Mimořádným zážitkem bude nový cukrářský kurz zaměřený na přípravu legend – Pařížského dortu a Harlekýnu. Jeho účastníci se naučí připravovat čokoládový korpus nadýchaný jako mech a dva druhy krémů, takzvanou lehkou a těžkou „Paříž“.
Součástí kurzu je také výuka polévání dortů tekutou čokoládou a jejich následné krájení tak, aby se čokoládová krusta nezbortila. A protože o cukrářské kurzy je mimořádný zájem, Michal Nikodém předpokládá, že právě tento kurz bude jedním z hitů letošního podzimu v Ola Kala.
Všechny kurzy probíhají v příjemné a pozitivní atmosféře, přičemž každý klient připravuje a vaří všechna jídla. Během jednoho kurzu se tak naučí celou řadu profesionálních triků a fíglů, které zkušeným šéfkuchařům i klientům usnadňují život. Nikam se nespěchá, na vaření i konzumaci připravených pokrmů je dostatek času, takže vedle nácviku nových kuchařských dovedností je podvečer v Ola Kala také příjemným společenským a kulinárním zážitkem. V současné době je v nabídce Ola Kala asi 20 různých kurzů, jejich program najdete na www.olakala.cz.
Recepty, které vám přinášíme nyní, jsou na přípravu jednodušší, než by se mohlo na první pohled zdát.
Parppadelle s kachním ragú
Suroviny pro 5 osob
150 g šalotka
10 g bobkový list
300 g máslo
1/2 l vývaru (jakýkoliv)
strouhaný parmazán
petrželová nať plochá
100 ml olej
sůl
pepř
Maso z kachny oberte na větší kusy. Na oleji orestujte nakrájenou šalotku a bobkový list. Přidejte maso z kachny a restujte cca 2 min. Zalijte vývarem a nechte několik minut provářet. Osolit a opepřit.
Přidejte studené! máslo a parmazán a míchejte, až omáčka zhoustne do emulze. Vložte uvařené pappardelle, promíchejte a zasypte sekanou petrželí.
Tažený závin
Jablečná náplň:
125 g másla
100 g perníku na strouhání
750 g jablek
50 g vlašských ořechů
4 lžíce krupicového cukru
skořice
V širší pánvi rozpusťte máslo. Až začne pěnit, vsypte do něj nastrouhaný perník a na mírném ohni ho restujte asi 5 minut, až se krásně rozvoní. Přisypte najemno nakrájená oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nahrubo nasekané ořechy a cukr a dál restujte, až cukr mírně zkaramelizuje a vzniklá jablečná šťáva se odpaří. Na závěr náplň okořeňte skořicí, odstavte a nechte ji vychladnout.
Těsto
300 g hladké mouky typu 00 + na poprášení
sůl
1 vejce
20 g moučkového cukru
2 lžíce másla
1 lžíce bílého vinného octa
125 g másla na potírání
Většinu mouky (měla by obsahovat co nejvíc lepku) se špetkou soli, vajíčko, cukr,rozpuštěné máslo, vinný ocet a 120 ml vlažné vody zpracujte nejprve v míse na hladké těsto.
Zbylou moukou posypte pracovní plochu a ručně ji zapracovávejte do těsta tak dlouho, až se nebude lepit na ruce a získá konzistenci poddajné plastelíny. Vraťte ho zpět do mísy, zakryjte potravinovou fólií a dejte zhruba na 30 minut odpočinout na teplé místo. Větší utěrku poprašte moukou a těsto na ní rozválejte na sílu asi 2 mm.
Těsto podeberte dlaněmi (hřbety rukou) a směrem od středu ho opatrně roztahujte do stran, aby bylo tak tenké, že přes ně půjde téměř vidět. Půlku plochy těsta potřete máslem a překryjte ji nepotřenou polovinou. Tento postup opakujte asi 2 – 3x. Do středu takto složeného těsta pak rozprostřete vychladlou jablečnou náplň a z obou stran ji překryjte těstem. Okraje zahrňte.
Povrch závinu potřete zbylým máslem, vložte ho do trouby předehřáté na 175 °C a pečte 35 až 40 minut, až těsto krásně lístkuje a náplň se dobře propeče.
Závin krájejte až po vychladnutí.