Chcete se zorientovat v oblasti zdravé výživy, najít si vlastní cestu, aktivně pečovat o své zdraví a mít dostatek energie naplnit a žít své sny? Pak jsou tu pro vás myšlenky stravování dlouhověkých, jež uvádí v praxi přední odborník Roger Green.
V základu systému stravování podle zásad dlouhověkosti stojí taoistická filosofie a tradiční čínská medicína. Stravování dlouhověkých pracuje s obrazem energetické podstaty světa, energetické rovnováhy a vzájemného působení protikladných pólů jin a jang, s koloběhem pěti prvků, k nimž přísluší jednotlivé roční doby, hodiny dne, orgány, barvy, chutě, materiály, tvary, emoce a pozitivní i negativní lidské vlastnosti a schopnosti. V oblasti jídla to pak znamená rozumět tomu, jak na nás působí různé potraviny v různou roční dobu, volit odpovídající druhy jídel i typy jejich přípravy, do celého procesu vkládat svou pozornost a umět se sladit se zákony přírody i vesmíru.
Pro dlouhý věk je důležitá schopnost těla správně vstřebávat živiny, zejména minerály a vitamíny. Nejčastější způsob přípravy jídel tedy představují polévky a jídla z jednoho hrnce. Na podzim a v zimě více masité a dlouho, několik hodin vařené, na jaře a v létě naopak zeleninové a vařené kratší dobu. Většina dlouhověkých lidí jí prostou stravu, převážně z čerstvých surovin a jejich jídelníček se proto proměňuje podle sezónní dostupnosti. Vyhýbají se extrémům, alkohol užívají s mírou, často jako lék, kávu a jiné drogy skoro neznají. Potraviny a byliny se používají také jako přírodní léčebné prostředky. Vždyť i naše západní tradice učí, že jídlo má být člověku lékem.
Jak je možné si pomocí jídla zajistit dlouhověkost je téma velmi inspirativní a Roger ho umí podat srozumitelnou formou široké veřejnosti.
19. – 20. září pořádá Akademie léčivé výživy víkendový seminář „Stravování dlouhověkých“ s Rogerem Greenem. Zájemci si odnesou spoustu praktických tipů, jak hned následující den začít podporovat své zdraví a vydat se na svou vlastní cestu k zářivému zdraví.