Jedním z mála míst v Praze, kam se dá zajít na typická slovinská jídla v prvotřídní kvalitě, jako je paštafažoj, ričet, jota, sarma nebo segedin, je restaurace Nenasyta v Eliášově ulici v Bubenči. Zdejší menu, které se přizpůsobuje aktuální sezoně, je inspirováno slovinskou kuchyní, propojující nejrůznější chutě – Balkánu, Itálie a Středozemního moře na jihu a tradic rakousko-uherské říše na severovýchodě. Pokrmy z mořských plodů jsou připravovány podle téměř zapomenutých dalmatských receptů.

nenasyta detail

Kuchyni restaurace Nenasyta vládne šéfkuchař Primož Škerjanec, o jehož kvalitách a renomé svědčí mimo jiné i fakt, že jej ke spolupráci oslovila společnost Gorenje, přední světový výrobce domácích spotřebičů.

nenasyta tymPrimož Škerjanec si zakládá na pečlivém výběru surovin. Čerstvá zelenina a maso v bio kvalitě a v létě houby a lesní plody pocházejí od českých farmářů. Léty prověření slovinští dodavatelé restauraci zásobují vybranými lahůdkami, jako jsou divoký chřest a artyčoky na jaře, čerstvé bílé lanýže na podzim a v zimě čerstvé bio saláty polníček, čekanka nebo rukola. Další delikatesy pocházejí z malebného dalmatského ostrova Vis: čerstvé ryby, solené i marinované ančovičky, divoké kapary, bio citrony, čerstvé středozemní bylinky a koření. Vaří se jednoduše, tradičním způsobem, zkrátka „jako doma“. Chuti pokrmů dávají náležitě vyniknout slovinská vína, především původní odrůdy, zelen, pinela, malvázie, rebula či teran, jejichž nabídkou je Nenasyta vyhlášený.

nenasyta lahudkyHosté restaurace Nenasyta oceňují nejen skvělý servis, výtečná jídla a vína, ale také přívětivou, domáckou atmosféru útulného podniku. K dispozici je 20 míst u tří stolů: jeden velký, dlouhý stůl rodinného typu, za kterým sedí hosté všichni pohromadě, a dva malé, určené pro intimnější chvilky. Restaurace je ideálním místem pro firemní večírky, rodinné oslavy a soukromé párty.

Součástí restaurace Nenasyta je lahůdkářství s pultovým prodejem produktů pocházejících z malých farem z různých koutů Slovinska, kde jsou vyráběny podle tradičních postupů, v malém množství a s respektem k přírodě. Na výběr jsou různé druhy sýrů, pršuty, olivové a dýňové oleje, piranská mořská sůl a také vzácné odrůdy slovinských vín. Slovinské a středomořské speciality společnost Foodadventure, která provozuje restauraci Nenasyta, prodává každý pátek na farmářských trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 a na Andělu a každou sobotu na Náplavce (Rašínovo nábřeží) v centru Prahy.

 

nenasyta interier

 

www.foodadventure.eu

Written by Jana Veselá