I z běžného nákupu s oblíbenými položkami je možné vytvořit originální menu, které umí překvapit. Stačí popustit uzdu fantazii a nechat vyniknout kvalitní suroviny. Vsaďte na dobré potraviny a připravte si tři skvělá jídla s hráškem, zeleninou na gril a malinovou dření Dione. Uspokojí náročné gurmány a vyberou si i milovníci jídla, kteří nemají času nazbyt při přípravě.

Lososové špízy se zeleninou na gril

Jsou snadné, rychlé a zdravé. V létě přijdou vhod jako lehká večeře nebo je můžete využít jako alternativu při grilování masa. Co budete potřebovat?

450 g Zeleniny na grill Dione Extra

500 g filet z lososa

koření na ryby

citron

sůl

Filet z lososa nakrájejte na menší kousky, nejlépe na kostky. Mezi tím nechte Zeleninu na grill Dione Extra 450 g povolit v mikrovlnné troubě, a to zhruba dvě minuty v rozmrazovacím programu. Zeleninu však můžete nechat rozmrazit také přes noc v misce. Na špejle střídavě napichujte lososa a zeleninové kousky. Špízy okořeňte a pokapejte citronem. K tepelné úpravě můžete použít grill nebo troubu. Tu nahřejte na 180 stupňů a pečte čtvrt hodiny na pečicím papíře. A pokud vám náhodou nějaký špíz zbyde, stačí ho stáhnout ze špejle a po vychladnutí zamíchat s rýží. Tento studený salát s lososem, zeleninou a rýží pak přijde vhod třeba k večeři.

 

Bramborové placičky s hráškem v sýrovém těstíčku

můžete využít jako hlavní jídlo, ale také jako přílohu. Výborně se hodí například ke králičímu hřbetu s bylinkovou omáčkou. Pokud je necháte hrát prim, doplňte je malým zeleninovým salátem. V obou případech vás překvapí spojením zajímavých chutí. Na přípravu budete potřebovat asi tři čtvrtě hodiny, ale nenechte se odradit čekáním – výsledek stojí za to!

 

350 g Český hrášek Dione

500 g vařených brambor

230 g bramborového těsta

40 g sádla

2 vejce

1 polévková lžíce bramborového škrobu

sůl

mletý černý pepř

 

Ingredience na sýrové těstíčko:

500 ml mléka

250 g hladké mouky

50 g nivy

50 g uzeného eidamu

olej na smažení

1 čajová lžička prášku do pečiva

2 vejce

 

Uvařte brambory, nakrájejte je na kostičky a přidejte k nim rozmražený Český hrášek Dione 350 g, vejce, bramborové těsto a škrob. Osolte a opepřete a dobře promíchejte. Nechte těsto chvíli odpočinout. Mezi tím smíchejte mléko, vejce, hladkou mouku a nastrouhaný sýr a vytvořte sýrové těstíčko. Z bramborového těsta vytvořte placičky a namáčejte je v sýrovém těstíčku a osmažte je.

 

Na závěr si pochutnejte na zajímavém dezertu s malinami, které k létu patří.

Marcipánové koblížky v mandlích s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou

jsou vynikající tečkou po dobrém obědě a jejich příprava je překvapivě jednoduchá. Připravte si:

1x Malinovou dřeň Dione 80 g

0,1 l mléka

0,3 l smetany 33 %

0,1 l bílého vína

200 g piškotů

100 g plátků mandlí

80 g marcipánu

1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr

5 žloutků

2 polévkové lžíce cukru

1 jablko

olej na smažení

 

Piškoty rozdrťte a smíchejte s nastrouhaným jablkem a nastrouhaným marcipánem. Přidejte 3 žloutky, část plátků mandlí a všechno dobře promíchejte. Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky, které obalíte nejprve v rozmíchaném žloutku s mlékem a poté ve zbylých mandlích. Připravené kuličky smažte dozlatova a nechte je odkapat na papírových utěrkách. Pak si připravte vanilkovou pěnu, kterou uděláte z bílého vína, vanilkového cukru a žloutku, vše vyšlehejte ve vodní lázni do pěny a opatrně přidejte smetanu. Marcipánové kuličky podávejte s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou, kterou připravíte z rozmražené a promíchané Malinové dřeně Dione 80 g.

 

Written by Kateřina Novotná