Příjemné letní počasí láká k návštěvám výletních restaurací nebo k cestám k vodě. Když se vydáte do Průhonic, čeká vás oboje na jednom místě. Oblíbená restaurace Hliněná bašta totiž stojí na břehu půvabného rybníčku a samozřejmě jí nechybí ani prostorná terasa umístěná těsně nad vodní hladinou.

-073

Jako každé léto připravuje tým zkušeného šéfkuchaře Hynka Vávry bohatou nabídku sezónních, a tedy lehčích pokrmů, které jsou ideální do teplého letního počasí.

Předkrmová mísa: fíky plněné kozím sýrem, kachní paštika, lososový tataráček, hovězí carpaccio a carpaccio z řepy

Co všechno najdete na letním menu? Mezi předkrmy budou kralovat svěží speciality z ryb a plodů moře. Můžete se těšit na lahodné grilované kalamáry podávané s limetkovým pyré, lososovou paštiku či na oblíbený salát z chobotnice, oliv a řapíkatého celeru. Jedním z magnetů letního menu bude také domácí králičí terina ochucená portským vínem a pistáciemi. Milovníci salátů uvítají salát s restovanými krevetami a zálivkou z lehce nakyslé mučenky, případně svěží salát z restované hlívy a fenyklu, které doplní kuřecí nugetky. Za zmínku stojí i osvěžující polévky, ať už je to studená polévka z červené řepy či studená okurková polévka se zákysem. Příznivci pikantních chutí mohou sáhnout po ostré thajské kuřecí polévce s červeným curry a kokosovým mlékem.

 

Španělská paella

V nabídce hlavních pokrmů čeká na hosty celá řada překvapivých chuťových kombinací. Velmi působivé je spojení grilované vepřové panenky s broskvovou salsou, potěší kuřecí supreme s fíkovým chutney či v Česku nepříliš rozšířený, ale chuťově vděčný šašlik s jogurtovo koprovým dipem. Z bohaté nabídky ryb překvapí novinky v podobě vynikajícího lína či okouna, který patří mezi nejlahodnější sladkovodní ryby, ale v našich restauracích se stále objevuje jen velmi zřídka.

Také mezi dezerty najdou hosté řadu zajímavých novinek. Jednou z nich bude domácí melounový sorbet s Proseccem, milovníky letního ovoce potěší jogurtová šarlota s čerstvými jahodami, domácí borůvkové semifreddo či ricottový koláč s malinami. A každý víkend se budou navíc připravovat domácí koláče na plechu se sezónním ovocem.

-069

Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, milé obsluhy a romantického prostředí. Už první chvíle návštěvy Hliněné bašty přinášejí mimořádný zážitek. Restaurace je totiž z jedné strany ukryta v umělém kopci, zatímco druhá strana s prostornou terasou je otevřena k malému, romantickému rybníčku. Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz.

 

 

Majitel a šéfkuchař Hynek Vávra

Restaurace sází na domácí produkty a řadu věcí, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Milovníky neotřelých kombinací jistě osloví kachní prsa s omáčkou s horkými višněmi, odpůrci experimentů si mohou pochutnat na jehněčím či zvěřině. Zdejší vyhlášenou kuchyni, která je dílem majitele a současně i šéfkuchaře Hynka Vávry, doprovází široká nabídka moravských a francouzských a rakouských vín. Za zkoušku stojí například skvělá vína z produkce pálavského Reistenu, potěší vína od Sedláka z Velkých Bílovic či zajímavá vína od vinařů Zlomka a Vávry. Z rakouské nabídky pak vyhlášený Sauvignon od vinařů Josefa Docknera nebo Waltera Skoffa, Grüner Veltliner z vinařství Domaene Gobelsburg – Kamptal, Frankovka z vinařství Kirnbauer.

interier 2V restauraci Hliněná bašta vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na menu. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

www.hlinenabasta.cz

Written by Jakub Machač