Když si vychutnáváme whisky, necháváme ji vlastně vyprávět její příběh. Ten se rozvíjí s každým douškem. Jediná sklenka může prozradit místo původu, kdo ji vyrobil, v jakých sudech i jak dlouho whisky zrála. Pokud si ji patřičně nevychutnáme, může se naopak stát, že nám příběh a jeho smysl uniknou. Ne nadarmo se říká, že právě skotská whisky nabízí nejširší paletu „příběhů“, chutí, vůní a charakterů. Víte, jak vybrat tu pravou a jak si ji užít? jw_black-label_black-bottle-and-glass_whitejw_group Není whisky jako whisky. Pravá skotská se musí vyrábět z ječného nebo obilného sladu a zrát v dubovém sudu o maximálním objemu 700 litrů po dobu nejméně tří let. Důležitou podmínkou je i to, aby celá výroba probíhala ve Skotsku. Velmi přitom záleží na konkrétním regionu. Whisky z různých oblastí se totiž vyznačují specifickými vlastnostmi, např. ovocností, svěžestí, sladovostí či kouřovostí. Tím však rozdělení nekončí. Tzv. single malt whisky pochází z jediné palírny a k její výrobě se používá výhradně ječný slad. Blended whisky se zase vyrábí kombinací jednodruhových sladových a jednodruhových obilných whisky. Při blendování se vybírají různé whisky podle jejich charakteru (ovocnost, kouřovost apod.), spojením pak vznikají originální kombinace různých chutí. Samotnou, s vodou nebo ledem? Whisky pijte tak, jak vám chutná jw_black-label_black-bottle-and-glass_white V Česku se zatím ještě stále učíme, jak whisky pít. Jsou puristé, kteří tvrdí, že do whisky nic nepatří, nicméně whisky by měl člověk pít tak, jak mu chutná. „Vezměme si konkrétně Johnnie Walker Black Label, což je komplexní whisky, která začíná sladce a končí kouřovým závěrem. Pokud ji budete chtít sladší, přidejte do ní vodu. Ta potlačí kouřové tóny a vytáhne charakter sladkosti a ovocnosti. Naopak když do ní přidáte hodně ledu, tak led má tendenci vytáhnout kouř. Máte proto pocit, že je to daleko víc nakouřenější whisky,“ radí Jan Kuchař, Brand Ambasador nejprodávanější skotské whisky na světě Johnnie Walker. 4 způsoby, jak si vychutnat whisky:

  • S vodou. Pokud si do whisky přidáte čistou vodu, můžete vyzdvihnout nebo naopak potlačit některé tóny chuti, které jsou charakteristické pro danou whisky. Je to o experimentování a testování, co bude chutnat právě vám. Voda způsobuje uvolnění chuti, whisky zjemní a stahuje lihovost. Navíc otevírá a vytahuje především medové, vanilkové a „sladší“ tóny.
  • Na konečnou chuť whisky má vliv celá řada faktorů, od kvality ječmenného sladu a jeho sušení až po zrání v sudech. Pokud pijete whisky samotnou, nezapomeňte si lok v ústech chvilku poválet. A to alespoň po dobu několika vteřin, aby se její chuť dostatečně rozvinula.
  • johnnie-walker-gingerS ledem. Podobně jako voda i led dokáže podpořit různé chuťové tóny whisky. U kouřové whisky led vytáhne kouřové aroma, které tak bude na jazyku mnohem intenzivnější. Led umí skvěle podtrhnout také chuť rašeliny či ovoce. Pokud chcete whisky pít s ledem, dvě kostky vám stačit nebudou. Sklenka musí být plná ledu, jinak začne led odtávat, ale voda se s whisky nespojí.
  • V koktejlu. Chystáte zahradní slavnost nebo grilování? Potěšte přátele koktejly na bázi whisky. Single malt i blended whisky se skvěle hodí do nepřeberného množství koktejlů. Výborně vynikne třeba v klasice Whisky Sour, Old Fashion, stejně jako v moderním drinku, jako např. Johnnie Ginger nebo stálice v jiném kabátu Johnnie Walker Red Mojito.

Skotská whisky je úžasný nápoj, který nabízí nepřeberné množství chutí, vůní a charakterů. Nedejte se ovlivnit puristy a najděte si svoji cestu, jak si vychutnat příběhy, které skotská whisky vypráví. Nebojte se experimentovat a objevovat, ať už sami, nebo ještě lépe s přáteli a blízkými.      

 

Written by Kateřina Novotná