Dostatečná imunita a silné zdravé tělo jsou nejdůležitější prevencí před nákazou a propuknutím nemoci. Aby se nemoc v organizmu mohla projevit, je potřeba nejen setkání se s virem, ale i vhodné podmínky v těle, kde se virus začne množit. Žádný virus není schopný žít bez svého hostitele.

Pokud je imunitní systém těla silný, je velká šance, že se napadení viru přirozeně ubrání. Péče o tělo a jeho výživa jsou pro posílení a fungující imunitní systém naprosto klíčové. Co můžeme udělat pro svoji imunitu, jak zvýšit obranyschopnost našeho těla?

Kvalitní hodnotné jídlo

Dopřejte svému tělu hodnotné jídlo. Používejte při vaření jednoduché základní potraviny –  celozrnné obiloviny, vločky, luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy, semínka, vejce atd.. Vyhněte se naopak průmyslově upraveným potravinám, umělým levným náhražkám, nadbytku bílé mouky či bílého cukru.

Biopotraviny

Biopotraviny patří k těm nejhodnotnějším potravinám a nesou vysokou výživovou hodnotu. Neobsahují zbytečná umělá aditiva, jako jsou barviva, aromata, kypřidla, konzervanty či zbytky chemických hnojiv a postřiků, které mohou imunitu naopak narušovat. Biopotraviny vyrostly bez umělých podpůrných prostředků a jsou proto přirozeně odolnější a silnější. Umí si vytáhnout vodu z větší hloubky, odolávají lépe chorobám i škůdcům a umí si samy najít v půdě živiny, které potřebují. My z nich pak získáváme nejen tyto živiny, ale i jejich sílu, energii a odolnost.

Vitamíny a minerální prvky

Nezbytnými pomocníky pro imunitu jsou vitamíny a minerální prvky. Především vitamín C v ovoci a zelenině, nyní v zimě ideálně v kysané fermentované zelenině. Důležitý je také zinek, který je obsažen kromě masa také v původních druzích obilovin jako je jednozrnka, dvouzrnka, žito či ječmen a v semínkách dýně či slunečnice. K ochraně našich buněk umí svými antioxidačními účinky přispět také čirok či červená pšenice. A nezapomínejte na českou klasiku – česnek a cibuli…

Vláknina a péče o střeva

Věděli jste, že imunita začíná ve střevech? Správné fungování střev a stav střevní mikroflóry přímo souvisí s odolností našeho těla. K zajištění rovnováhy a činnosti pozitivních střevních mikroorganizmů přispívá potrava s dostatkem vlákniny (celozrnné obiloviny, vločky, luštěniny, ovoce, zelenina), fermentované potraviny(pickles, kyselé zelí, kysané mléčné výrobky), kváskové pečivo.

Slunce a čerstvý vzduch a pohyb

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Toto heslo stále platí. Pobyt v přírodě je životodárný, hlavně teď v předjaří dokáže přímo nabít novou sílou a energií. Prohřejte se na sluníčku, zacvičte si jógu, dopřejte si čas, procházky či běh na čerstvém vzduchu. Tělo vám za to poděkuje.

Odpočinek a spánek

Odpočaté a vyspalé tělo je mnohem odolnější, než vyčerpané a unavené. Zařaďte si do svého dne pravidelný odpočinek, jak těla tak i mysli. A nezapomeňte na pořádnou porci spánku.

Otevřená mysl a pozitivní přístup

Hledejte jednoduché radosti a krásu kolem sebe. Dopřejte si drobnosti, které vám zvednou náladu. Pozitivní nastavení je nedílnou součástí péče o sebe a posílení odolnosti svého těla.

 

Barbora Hernychová

www.probio.cz

 

 

Written by Kateřina Novotná