Věděli jste, že čokoláda pochází z Mexika? Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl, jenž má stejný význam. Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů. Výsledným produktem je kakao, jenž je základem pro výrobu pochoutky zvané čokoláda.

První čokoládu připravovali původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. V kronikách z dob, kdy Španělé dobývali Mexiko, se dočteme například, že na slavnostní tabuli vládce Aztéků nebylo jiných nápojů než čokolády, podávané ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Dochucována byla vanilkou a kořením a našlehána do lahodné pěny. Každý den tak bylo uvařeno alespoň 50 šálků čokolády pro krále a dalších 2000 pro šlechtice jeho dvora.

Do Evropy čokoládu přivezli Španělé v 16.století a rychle se stala velmi oblíbeným nápojem. Mexičané si tedy tuto opojnou lahodnou chuť užívají nejdéle, nebojí se žádných kulinářských kombinací a čokoláda se stala populární i jako součást známé mexické omáčky mole. Tajemstvím není ani to, že čokoláda působí jako afrodiziakum a dokáže podpořit skvělou náladu. Ne náhodou se říká, že je návyková!

Valentines Chicken MoleNebojte se výjimečných kombinací v jídle a přijďte vyzkoušet speciální pokrmy s čokoládovou omáčkou mole do nové pražské restaurace Agave.

Ochutnejte například čokoládové menu:

Česnekovo medové kuřecí stehýnko s bramborovými vlasy a čokoládovou omáčkou mole s květy z chrpy

Hovězí tournedos s omáčkou z červeného vína, chili a čokolády servírovaný se štouchaným bramborem s pečenými paprikami

Dezert Churros máčený v čokoládě

Čokoládové menu v Agave startuje v únoru a váže se ke svátku svatého Valentýna. Ten má totiž v Mexiku mnohem širší význam, je známý jako Den lásky a přátelství. Nejenom zamilovaným, ale i svým blízkým Mexičané dávají tento den najevo náklonnost. Holdují dobrému jídlu a drinkům a dávají si růže, hodně dbají také na květinovou a balónkovou výzdobu.

Čokoláda

Novou mexickou restauraci Agave najdete v centru Prahy v Masné ulici.
Novou mexickou restauraci Agave najdete v centru Prahy v Masné ulici.
Autorem interiéru je Zdeněk Sirový.
Autorem interiéru je Zdeněk Sirový.
Hovězí tournedos s omáčkou z červeného vína, chili a čokolády
Hovězí tournedos s omáčkou z červeného vína, chili a čokolády
Kuřecí stehýnko s bramborovými vlasy a čokoládovou omáčkou mole
Kuřecí stehýnko s bramborovými vlasy a čokoládovou omáčkou mole

 

Written by Jana Veselá