Legendární italské bublinky si získávají stále více příznivců. Není se čemu divit, Češi milují italskou kuchyni a ta se bez prosecca prostě neobejde. Jiskřivé víno ze severu země ovšem skvěle chutná také samotné, ať už s kamarády po práci nebo s rodinou o víkendu.

Bezkonkurenční kolekci bublinek nabízí Prosekárna, kterou by básník nazval chrámem zasvěceným proseccu. Najdete ji hned na čtyřech adresách v Praze. Na hosty zde čeká nezapomenutelná exkurze do království krásných a šťavnatých vín s bohatou kolekcí hravých chuťových tónů. Prosecco překvapí nejen svou pestrostí, ale také kvalitou. Všechny značky jsou osobně vybrané a přechutnané.

„Zajímavým trendem je nárůst obliby nefiltrovaných vín. Máme spoustu zákazníků, kteří přešli z klasického prosecca na nefiltrované, kterému se říká Col Fondo. To potěší příjemnou svěžestí a výraznou mineralitou,“ vysvětluje majitelka sítě Prosekáren Zuzana Veselá s tím, že v Prosekárně hosté najdou   14–16 druhů nefitrovaného prosecca, což je jedna z nejbohatších nabídek v Evropě. Zaujmou také „rukodělná“ garážová vína od malých výrobců s produkcí kolem 10 až 20 tisíc lahví za rok.

 

A jak to v Prosekárnách funguje? Hosté mohou vybírat z dvou stovek druhů nachlazených láhví prosecca, které jim obsluha otevře. Nebo si mohou dát bublinky po skleničce, přičemž vždy je otevřených minimálně pět lahví, odrážejících různé styly prosecca – tedy od nefiltrovaného prosecca zcela bez cukru po chuťově výraznější a ovocnější bublinky, součástí denní nabídky je také šumivé rosé. K dispozici jsou také studené chuťovky, sušené šunky či sýry, samozřejmě výhradně z Itálie.

 

V současné době v Praze fungují čtyři Prosekárny. Historicky nejstarší je Prosekárna ve Slezské 48, po ní byla otevřena Prosekárna v Myslíkově ulici. K nim pak nedávno přibyla Prosekárna Vysočany v Paříkově ulici a naposledy Prosekárna Letná v Jirečkově ulici. Další potřebné informace najdete na www.prosekarna.cz.

 

 

Written by Jakub Machač