Horka lámou rekordy a i když máme chuť na sladké, je místě volit odlehčenou variantu. Kromě osvěžujících zmrzlin to může být i bezlepkový dort bez přidaného cukru, jak jej pro návštěvníky Café Cihelna připravuje cukrářka Lenka Neradová.
Pro formu o průměru 20 cm, z níž připravíme 8-10 porcí, potřebujeme:
Korpus
Čokoláda 81% 165 g
Máslo 145 g
Vejce 4 ks
Zakysaná smetana 165 g
Mandlová mouka 125 g
Venilkový lusk 1 ks
Prášek do pečiva 15 g
Krém
Čokoáda 81% 100 g
Mascarpone 400 g
Cream fresh 200 g
Smetana 30% 100 g
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 180C. Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni, vyšleháme bílky, opatrně do nich vmícháme žloutky a zakysanou smetanu, nakonec přidáme čokoládu s máslem. Stěrkou vložíme mandlovou mouku, vanilku a prášek do pečiva. Hotové těsto vlijeme do formy a pečeme na 180C 40min.
Ingredience na krém vyšleháme dohromady a nakonec přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Korpus prořízneme, protřeme půlkou krému, do kterého jsme zamíchali hrst borůvek. Zbytkem krému potřeme vršek dortu, nazdobíme lesním ovocem a necháme vychladnout v lednici.