Letos v létě jsou to přesně dva roky, co restaurace Mincovna na Staroměstském náměstí v Praze obsloužila své první zákazníky. Podnik „pro našince“ uprostřed turistického centra si svou poctivou českou, respektive rakousko-uherskou kuchyní v moderním hávu stihl vybudovat skvělou pověst a stálou klientelu.

„Chtěli jsme představit podnik, který tu bude hlavně pro místní, kteří zde žijí nebo pracují a mají v centru zaměřeném na turisty poněkud omezené možnosti. Zvláště chtějí-li kvalitní jídla za rozumnou cenu,“ říká šéfkuchař David Kalina. Od počátku politiku podniku stavěli na poctivě připravovaných pokrmech, v nichž se zohledňují i zásady zdravé výživy a využití čerstvých surovin. A samozřejmě na vynikajícím plzeňském pivu z tanku. To vše bez přemrštěných cen. Za hlavní jídla zde zaplatíte od 165 Kč do 395 Kč, velká Plzeň vás vyjde na 46 Kč.
Na stálém menu se obměňuje sezónně, tj. jednou za čtvrt roku, jen několik jídel. Speciální nabídka se aktualizuje každý měsíc a obsahuje i doporučené párování s víny. Nechybí ani polední menu s polévkou, čtyřmi hlavními chody a dezertem v cenové relaci od 99 do 139 Kč.
Mezi bestsellery a tedy i stálice jídelního lístku patří podle šéfkuchaře Davida Kaliny svíčková, guláš, zauzené hovězí hrudí, vídeňský telecí řízek či žebra a pstruh. Tradiční českou kuchyni vnímá vzhledem k naší historii spíše jako rakousko-uherskou. Recepty hledá ve starých kuchařkách, jež sám sbírá. Při vaření využívá mix moderních i klasických technologií a zásady zdravého stravování. Pokud možno, vyhýbá se zbytečnému zahušťování moukou, cukrářka zase nadměrnému používání cukru – raději sladí medem z Krkonoš, na smažení využívá přepuštěné máslo a tak podobně.
„V mojí kuchyni nenajdete žádnou chemii, umělá ochucovadla a přísady. Využíváme čerstvé suroviny, a co jde, děláme si sami. Pečeme i svůj vlastní kváskový chléb,“ vysvětluje šéfkuchař. „Osobně miluji klasické techniky přípravy jídel, jako je třeba konfitování v husím sádle. Jídlo má pak úplně jinou chuť. Moderním úpravám se ale nebráním, rád využívám například sous vide.“
Zaměření na Rakousko-Uhersko je patrné i při pohledu do vinného lístku, v němž najdete vína jen z oblastí bývalého císařství. Ve zdejší vinotéce převažují vína malých vinařství od Slovinska přes jižní Tyrolsko, Maďarsko a Moravu, až po mělnickou oblast. S výběrem pomáhá hostům každý večer sommelier. Prostor v suterénu u vinotéky je vhodný nejen pro uzavřené společnosti, ale i pro degustace, které se zde také čas od času pořádají.
Restaurace také spolupracuje se světově proslulou cukrářkou a kuchařkou Mirkou van Gils Slavíkovou, držitelkou prestižního titulu Professeur en sucre d’art, která se podílí na přípravě dezertů.
http://www.restauracemincovna.cz