Zatímco péči o naše tělo zvenku se věnujeme celkem svědomitě, s „vnitřkem“ si až takové starosti neděláme. Jenže stav naší pokožky, lesk vlasů i pověstná jiskra v oku jsou důsledkem dobrého stavu našeho těla zevnitř. Nyní, s blížícím se jarem, je ideální čas na detoxikaci organismu.

Ájurvédský devítidenní detox nepředstavuje žádná muka, při kterých bychom trpěli hlady, jen speciálně složenou stravu podle našeho typu (dóši). Jídla skládající se vždy z basmati rýže, luštěnin a tepelně upravené zeleniny slouží jako kartáč pro naše střeva a věřte, že vám za tuto očistu tělo poděkuje přívalem nové energie a celkovým pocitem odlehčení, čistoty.

Detoxikačním procesem se tělo naladí na jaro, které je sice krásným obdobím probouzející se přírody, ale pro naše trávení také velmi citlivým obdobím. No a jak tedy na to? Upravené jídlo se může jíst denně od 7 ráno do 19. hodiny večer. Pochopitelně je vhodné jídla obměňovat, abychom to měli pestré. Nejsou žádná omezení velikosti porcí, ani četnosti chodů, prostě když máme hlad, dáme si jídlo ze surovin, které odpovídají našemu typu/dóše (rozpis viz níže). K pití se doporučuje zejména voda, ne však studená – ideální je deset minut povařit v hrnci na sporáku, slít do termosky a popíjet každou půl hodinu deci vody. Z čajů jsou vhodné bylinkové a ovocné čaje, pitta ocení mátový a váta s kaphou zázvorový čaj. Zakázané jsou čaje černé a zelené, káva, alkohol, limonády, ovocné šťávy, atd.

Z tuků je nejvhodnější přepuštěné máslo – ghí, či olivový olej a jídla upravovat šetrně – dušením, pečením, či vařením.

 

JAKÉ SUROVINY JSOU VHODNÉ PRO KTEROU DÓŠU
VÁTA PITTA KAPHA
Zelenina: mrkev, okurka, červená řepa, ředkvičky, batáty, mořské řasy, vařená cibule, cuketa, česnek, dýně, fenykl, černé olivy, pórek Batáty, brokolice, artičoky, celer, chřest, vařená cibule, cuketa, dýně, fenykl, houby, kapusta, růžičková kapusta, květák, listová zelenina, petržel, okurka, zelí, salát, vařená červená řepa, černé olivy, pórek,  ředkvičky, řeřicha, tuřín, nepálivé výhonky, čínské zelí, čekanka,  kedlubna, mangold všechny druhy pálivé zeleniny,  brokolice, celer, cibule, fenykl, houby, hrášek, chřest, kapusta, paprika, ředkvičky, špenát, listová zelenina, zelí, mrkev, květák, česnek

 

Luštěniny: červená čočka, mungo Všechny na detox se nejlépe hodí mungo a červená čočka Cizrna, čočka, fazole mimo ledvinkovitých, hrách, mungo,

 

Koření: hing, jakékoliv koření, které není hodně ostré, omezit sůl na minimum. Čerstvá bazalka, koriandr, skořice, římský kmín, kardamom, šafrán, kurkuma, máta, fenykl, estragon, kopr,  vanilka, čerstvý zázvor, pískavice řecké seno, sůl omezit na minimum, ŽÁDNÉ PÁLIVÉ KOŘENÍ Všechna koření čerstvá i sušená – zejméně pálivé, ostré i jemně pikantní, sůl omezit na minimum

 

 

 

Příklad receptu vhodného detoxikačního jídla:

Rozehřejete oříšek ghí nejlépe v hrnci s tlustým dnem, na ghí orestujeme zeleninu vhodnou pro náš typ a dusíme pozvolna dokud zelenina nepustí co nejvíce šťávy (cca 10 – 15 minut). Následně přidáme červenou čočku a zalijeme zeleninovým vývarem. Dusíme na mírném plameni dokud nezměkne čočka a dochutíme pro nás vhodným kořením. Přílohou rýže basmati.

Written by Jana Veselá