Restaurace Hliněná bašta šéfkuchaře Hynka Vávry je kulinární legendou na mapě výletních Průhonic. Letní oběd či romantická večeře na prosluněné terase u rybníčku patří k zážitkům, na jaké dlouho nezapomenete. Parádně sestavené menu se navíc stále mění, takže pokaždé můžete ochutnat něco nového.

Mezi předkrmy na letním menu kraluje lahodný chobotnicový salát se svěžím řapíkatým celerem a křupavými hoblinkami z těsta brick, který je lehce pikantní, šťavnatý a ideálně pasuje do horkého letního počasí. Jeho velkou konkurencí je grilovaný sýr halloumi, proslavený svou unikátní texturou. Tuto oblíbenou středomořskou pochoutku servíruje šéfkuchař Hynek Vávra s melounem, ředkvičkou a granátovým jablkem,  předkrm je příjemně lehký a krásně vás naladí na další chody.

Hynek Vávra je pověstný tím, že vaří z čerstvých sezónních surovin, přičemž se rád inspiruje orientálními vlivy, takže s trochou nadsázky míchá Evropu s Asií. To se hodí právě v létě, kterému lehce pikantní chutě s chilli, limetkou či zázvorem dokonale sluší.

Hvězdou nového menu je perfektní prezentace pečené chobotnice, s jemným a měkkým masem, kterou šéfkuchař podává s mango chilli čatní a salátem z grilovaných paprik, cuket a oliv. Fantastická chuťová souhra hlavních ingrediencí je opět rafinovaně podpořena pikantním čatní, což pokrmu dodává ještě větší šmrnc. Milovníkům masa je pak určen dokonalý argentinský Rib Eye steak s koňakovou omáčkou s fíky a pečenými brambory.

Mezi poctivě připravenými domácími dezerty, které má na starosti Bára Brožová, překvapí skvostná Pavlova, připravená s mascarpone, jahodami, mangem a mučenkou. Za zkoušku ovšem stojí také česká klasika v podobě knedlíčků z tvarohového těsta s meruňkami, které jsou kreativně doplněny omáčkou z bílé čokolády a pistáciemi.

www.hlinenabasta.cz

Written by Kateřina Novotná