Už jste někdy ochutnali kaki? Je to ovoce plné vitamínů a minerálů, sladké a šťavnaté. Můžete si jej dát syrové nebo ho můžete použít i do různých receptů. V kuchyni má dokonce tak univerzální použití, že když se vám zachce, můžete si z něj sestavit menu na celý den. Od snídaně, přes svačinky, oběd, moučník i večeři. A abyste nemuseli všechno vymýšlet sami, inspirujte se našimi recepty.

Na snídani si připravte:

kaki-persimon-bouquet_snidane 3 zralá kaki Persimon Bouquet

ovesné vločky

med

sušené brusinky nebo jiné ovoce na ozdobu

Kaki opláchněte a zbavte stopky. Dvě kaki rozmixujte v mixéru. Třetí kaki nakrájejte na drobné kostičky. Do misky dejte rozmixované kaki, kaki na kostičky, posypte ovesnými vločkami a zakápněte medem podle chuti. Dozdobit můžete čerstvým nebo sušeným ovocem.

K obědu se perfektně hodí recept na zapečené brambory s brokolicí a kaki.

zapecena-brokolice-s-kaki-persimon-bouquetNachystejte si:

3 velké brambory

2 kaki

brokolice romanesco (nebo klasická brokolice)

33% smetana

1 vejce

lžíce oleje

sůl

pepř

Brambory a kaki nakrájejte na tenké plátky. Brokolici rozdělte na růžičky. Do vymazané zapékací misky naskládejte brambory, osolte a lehce opepřete. Na brambory položte plátky kaki. Takto střídejte, dokud nebudete mít skoro plnou misku. Poslední vrstvu vyskládejte růžičkami brokolice. V misce smíchejte smetanu s vejcem, lehce osolte a rovnoměrně nalijte na připravenou směs. Pečte v troubě přibližně 50 minut při teplotě 180 stupňů. Uvidíte, že kaki celému receptu hodně prospěje!

 

K odpolední kávě si vychutnejte netradiční štrúdl.

strudl-s-kaki-persimon-bouquetBudete potřebovat:

50 g másla

4 lžíce strouhanky

500g balení listového těsta

4 větší kaki

1 sáček skořicového cukru

hrst rozinek a hrst nasekaných vlašských ořechů

+ vejce na potření

kaki-persimon-bouquet-image-4Máslo rozpusťte na pánvi, poté nasypte strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty pražte dozlatova. Odstavte z plotýnky. Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Teprve potom vytáhněte těsto z lednice – bude se vám s ním lépe pracovat. Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválejte do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřete opraženou strouhanku. Kaki nakrájejte na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypte skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnejte a podle potřeby přidejte cukr. Poté směs rozdělte na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů. Na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zaviňte, okraje stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin opatrně přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepněte vajíčko a mašlovačkou ho dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a dejte je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžete ještě ušlehat šlehačku s troškou moučkového cukru.

 

A posledním jídlem dne je večeře. K té si můžete připravit krůtí kari s kaki.

kruti-kari-s-kaki-persimon-bouquetNa tento recept si připravte:

500 g krůtího masa

2 lžičky kari koření

2 lžičky mletého kmínu

2 lžíce oleje

2 cibule

2 kaki

100 g strouhaného zázvoru

200 ml smetany

200 ml vývaru

rýži basmati

sůl

kaki-persimon-bouquet-image-5Pokrájené a osolené maso zprudka osmahněte na oleji a dejte stranou. Do pánve přidejte olej a jednu pokrájenou cibulku. Po pěti minutách přidejte rozmixované kaki s druhou cibulkou, kari a zázvorem. Přidejte maso, kmín, smetanu a vývar. Přiklopené vařte asi půl hodiny. Potom podávejte ideálně s rýží.

Ať už si oblíbíte kaki  spíše syrové, ve sladkých nebo slaných receptech, užívejte si ho, dokud je jeho sezóna. Ta končí kolem Vánoc. Kaki totiž nejenom chutná, ale i pomáhá. Díky vysokému podílu vitamínů, vlákniny a minerálů (vitamin A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan) vám právě v tomto „chřipkovém“ období obohatí stravu o tolik potřebné látky.

 

Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 – 18 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz

Written by Jana Veselá